ezine.bg»Статии»Здраве»Еднояйчните близнаци сънуват еднакви кошмари

Еднояйчните близнаци сънуват еднакви кошмари

Жана Г.Жана Г.
Новак
554247
Еднояйчните близнаци сънуват еднакви кошмари
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Гените ви са главния виновник, ако в сънищата ви редовно се явяват злодеи с брадви, категорични са американски учени. Те са установили, че еднояйчните близнаци нощем имат кошмари двойно по-често от разнояйчните и че съществува връзка между кошмарите

и психичните заболявания.

Страшните сънища ускоряват пулса и обмяната на веществата в мозъка. Обикновено честотата на кошмарите се запазва една и съща от детството до зрялата възраст.

Някои хора имат по три-четири кошмара седмично. Експертите анализирали честотата на кошмарите у 2276 двойки еднакви близнаци и у 4172 двойки разнояйчни близнаци. Учените установили, че ако единият от двама еднояйчни близнаци сънува три или повече кошмара на седмица, вероятността и другият да има кошмари е 45 процента.

При резнояйчните близнаци вероятността е 20 процента, или повече от двойно по-малка. Според учените ключът е в гените. Там трябва да се търси и връзката между честите кошмари и психичните разстройства.

Прегледът на здравните картони на доброволците показал, че за онези, които често сънуват кошмари, има 15 процента по-голяма вероятност поне веднъж в живота си да постъпят в болница поради психично заболяване.

Доказано е, че страдащите от депресия и шизофрения съобщават за повече кошмари в сравнение с психично здрави хора. Страшните сънища може да са плод на анормална активност в т.нар. лимбична система, частта от мозъка, която отговаря за емоциите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати