ezine.bg»Статии»Здраве»Бананите - романтичният лекар

Бананите - романтичният лекар

Бананите - романтичният лекар
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Смело можем да заявим, че бананът е плодът на романтиците и еротоманите, не само заради формата си. Древна легенда в Индия разказва за змей-изкусител, който бил изгонен от Рая, след като подмамвал доверчивите хора не с ябълка, а с банан.

Според статистиката най-много банани ядят германците - средно по 20 килограма на година. Известният немски философ Карл Маркс, например, изяждал всяка сутрин бананов десерт с канела, захар и орехи.

Маркс казвал, че благодарение на жълтия плод паметта му била по-изострена. Към твърдението му се присъединил и гениалният Карл Линей. Той дори нарекъл банана "муза на мъдреците".

И двамата си напълно прави. Тъй като плодът е богат да серотонин. Веществото спомага клетките на мозъка да обменят нервни импулси. Серотонинът подобрява процеса на преработка и усвояване на информацията.

Освен това е полезно да ядете банини и като стимулатори и антидепресанти. Само от цвета им настроението се подобрява.

Канадски учени пък са категорични, че само 2 банана на ден са най-добрата профилактика на гастрити и язвени болести. В африканските племена пък много рядко някой се разболява от болести на храносмилателния тракт. Местните са решили проблемите си с помощта на бананите.

Бананите защитават от повреда вътрешната обвивка на стомаха. Японските онколози пък установили, че консумацията на банани е своеобразна защита срещу рак. Стоматолозите препоръчват, когато в устната кухина се появят язвички, да се сдъвче банан и да се подържи в устата.

Американският учен Роджър Мей казва, че бананът предпазва от хипертония, атеросклероза и заболявания на черния дроб. Според него този плод набавя нужната енергия на нервната система, успокоява сърцебиенето.

Въпреки всички полезни качества на бананите, не прекалявайте с тяхната консумация. Тъй като те повишават нивото на захарта в кръвта. Също така бананите не се препоръчват за хора, страдащи от диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати