ezine.bg»Статии»Здраве»Не си миеш зъбите, сърдечен удар те грози

Не си миеш зъбите, сърдечен удар те грози

Не си миеш зъбите, сърдечен удар те грози

Колкото и да ви се струва налудничаво на пръв поглед, немиенето на зъбите може да ви коства живота. Ако не си миете зъбите, може да станете жертва на сърдечен удар, твърдят британски експерт от университета в Бристол.

Между лошата хигиена на устата и сърдечните заболявания има връзка и специалистите отдавна подозираха това. Досега обаче не бе открита пряка връзка.

Хауърд Дженкинсън, професор по орална микробиология и професор Стив Керигън от Кралския хирургически колеж в Ирландия, откриха, че една обикновена стрептококова бактерия, която причинява зъбни кариеси и болести по венците, може да поеме по кръвния поток и впоследствие да доведе до образуването на съсиреци.

От своя страна те могат да доведат до сърдечни удари, от които ежегодно умират милиони хора в глобален мащаб.

Не си миеш зъбите, сърдечен удар те грози

Бактерията живее във венците, но при кървене може да влезе в кръвта. Вече проникнала там, тя ползва протеина PadA, за да принуди кръвните телца да се свързват, за да се защитят, обяснява професорът.

Формациите впоследствие може да прераснат в съсиреци. Те от своя страна могат да намалят притока на кръв до сърцето и мозъка и да причинят проблеми. Кръвните телца обвиват и бактерията и така тя остава недосегаема за антибиотиците.

"Хората трябва да са наясно, че миенето на зъбите няма само естетическа функция. Хигиената на устата има пряко отношение към цялостното здравно състояние на човек", допълна още професор Дженкинсън.

По думите на учения изследванията на проблема оттук насетне трябва да се насочат към разработването на механизъм, който да пречи на протеина от бактерията да кара кръвните телца да се групират и така да образуват тромби.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати