За лечебните свойства на смокинята

За лечебните свойства на смокинята

Смокиновото дърво и плодовете му са известно на човечеството още от началото на неговото съществуване. В Библията се разказва, че първият човек Адам взел лист от смокинята, за да прикрие своята интимност.

Дървото смокиня вирее най-мното в Средиземноморието и Азия. Смокинята, която на височина достига 7 метра, обожава топлината. Вирее е в по-студени райони като храст, но през зимата се покрива с пръст, за да се запази от измръзване.

В България смокинята се среща предимно в Южна България и по Черноморието. Листата на смокинята са едри, тъмнозелени с груба повърхност. Климатът у нас не позволява на смокинята да е вечнозелена, но в по-топлите географски ширини тя е покрита с листа целогодишно. Със зелени и зрели плодове - също.

Плодовете на смокинята са познати със своите лечебни свойства. Още в Древна Гърция малките плодчета са били използвани за урепване на организма, за придаване на сила и енергия.

Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички плодове и зеленчуци. Енергийна стойност е 340 ккал в 100 грама. В сушените смокини се съдържа 6 грама протеин и 70 грама захар.

Смокините са препоръчвани при лечението на астма, кашлица и простуда. Топла отвара от смокини във вода или мляко се използва при настинки и възпаление на дихателните пътища.

За да приготвите сами тази отвара, измиите 2-3 смокини, залейте ги с чаша мляко и сварете на слаб огън. Когато млякото покафенее, махнете от котлона. Приемайте по 2-3 пъти на ден между храненията. Отварата ще премахне досадната кашлица, ще укрепи и имунната система.

С отварата от смокиня се прави гаргара при възпаление на венците. Смокинята подобрява състоянието на стомаха и бъбреците и служи като диуретик. Тя е пълна с малки зрънца, които попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове.

Понеже са богати на калий, смокините са много полезни и при заболявания на сърдечно-съдовата система. Калият намалява напрежението в кръвоносните съдове и ги разширява. Смокинята играе важна роля в предотвратяването на хипертонията и е полезна при малокръвие.

Ензимите в смокинята намаляват съсирването на кръвта, предотвратяват образуването на съдови тромбози. Те облекчават сърцебиенето и спомагат за образуването на кръвни телца в организма. Полезни са за анемия и при заболявания на далака и черния дроб.

Приемането всеки ден на една супена лъжица настъргани листа и корени от смокиня лекуват цистит. Смокините се препоръчват за трудно заздравяващи гнойни рани. Добре измити и подсушени плодове се срязват на две и се налагат върху раните.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 8 гласували
5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари