ezine.bg»Статии»Здраве»Най-загадъчните болести

Най-загадъчните болести

Най-загадъчните болести

Много от болестите могат да бъдат излекувани само с изписване на рецепта. Но съществуват в наши дни и такива , чиято природа е слабо изучена и които в продължение на много години, а някои отскоро, тревожат човечеството...

Болестта на Маргелон - Това тайнствено заболяване, което наскоро отново се появи, е съпроводено със симптоми от разряда на научната фантастика. Страдащите от това заболяване се оплакват от чувство на смъкване на кожата, усещане за наличие в техния организъм на конци, които стърчат от открити рани.

Някои в медицинските среди наричат болестта не нещо друго а „психотична заблуда”, други специалисти пък са убедени, че симптомите са съвсем реални.

Синдром на хроничната умора - Синдромът на хроничната умора е класически пример за необясними от медицинска гледна точка физически симптоми. Подобна диагноза се поставя само в случай, че няма наличие на каквито и да е други заболявания. Изпитвайки повече от лека умора, пациенти с такъв синдром остават с дни на легло.

Болестта на Кройцфийлд-Якоб - Това рядко разтройство на мозъка, по-известно като „луда крава”, можем да прихванем, консумирайки заразено говеждо. Подобно заболяване протича много бързо и винаги завършва със смърт. На докторите и до днес не са ясни причините, механизмът на протичане на болестта и начините за борба с нея.

Шизофрения - Експертите наричат шизофренията най-загадъчното от всички психически разтройства, което лишава човека от способността да различава реалност от фантазия. Симптомите на протичане на заболяването са различни в зависимост от един или друг човек, но най-често включват бълнуване, халюцинации, дезорганизация на речта, липса на мотивация.

Автоимунни заболявания - Това е универсален термин, описващ ред заболявания, които се развиват тогава, когато имунната защита на организма започва да атакува собствените му клетки. Заболяванията протичат винаги тежко и като правила преминават в хронични. Единственото, което докторите могат да направят, е да облекчат симптомите на протичане.

Извратен апетит - Хора с подобна диагноза имат ненаситен стремеж да ядат неядливи неща... такива като кал, хартия, лепило или глина. Макар да се предполага, че подобни симптоми са свързани с минерална недостатъчност в организма, експертите в областта на здравеопазването засега не са открили реалните причини за растройството и не знаят как да го лекуват.

Птичи грип - Човек не притежава имунитет към силния вирус, пренасян от птиците, който се предава от човек на човек. Нивото на смъртност при заразените е около 50 процента, досега хора са заразявани с този вирус само при пряк контакт с инфектирани птици. Обаче един от последните случаи на заразяване е от човек на човек.

Обикновена настинка - Независимо, че само в САЩ годишно се регистрират около един милиард случаи на настинка, докторите и до днес знаят малко за хремата, за настинките, провокиращи появата на кашлица. Всъщност причините могат да бъдат безброй много. Времето и пилешкият бульон, а не антибиотиците често са единствената рецепта за излекуване.

Болестта на Алцхаймер - Не бива да се бърка това заболяване с намаляването на паметта, което засяга хората в напреднала възраст. Болестта на Алцхаймер е дегенеративно разтройство на мозъка, което се проявява различно при всички заболели. Точната причина за появата му не е изяснена, не е намерен и оптимален начин за лечение.

СПИН - Вече 25 години изминаха, откакто беше открито това заболяване, но лекарства за получения имуннодефицит така и няма. СПИН си остава един от най-силните убийци на хора в цял свят, особено в развиващите се страни. Скорошни изследвания потвърдиха, че заболяването хората най-вероятно са получили „като подарък” от шимпанзетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати