Тайните сигнали на стреса - болки в корема и шоколад

Шоколад

Ако се намирате под въздействието на хроничен стрес и поради това страдате от влиянието на хормоните на стреса върху организма ви, все пак симптомите му може да не са никак очевидни, а съвсем тайни.

Ако някой от изброените по-долу симптоми се проявява доста често, трябва да преосмислите живота си и да направите всичко възможно, за да го промените, твърдят американски психолози.

Внезапните промени на обичайния стресов график на живота ви с рязка почивка могат да ви докарат мигренозни пристъпи. За да си спестите главоболието, придържайте се към обичайния си режим на лягане и ставане дори в почивните дни.

Шоколадови сладкиши

Жените, които са подложени на голям стрес, изпитват силни болки по време на месечния си цикъл. Според учените за това е виновен дисбалансът на хормоните, предизвикан от стрес. Леките физически натоварвания ще помогнат за изолиране на спазмите и на стреса.

Трети таен симптом на хроничния стрес е болката в челюстта, която може да бъде предизвикана от стърженето със зъби насън. То най-често е предизвикано от стрес.

Странните сънища, които ви карат да се будите посреднощ, също са симптом на стрес. Направете всичко възможно, за да спите поне седем часа на денонощие и избягвайте консумацията на тонизиращи и алкохолни напитки преди лягане.

Болки в корема

Кървенето на венците също е сигнал на организма, че страда от силен стрес. Хроничното повишаване на нивото на хормона на стреса – кортизол може да навреди на имунната система и да позволи на бактериите да поразят венците ви. Ако цял ден работите на бюро, поне веднъж измийте зъбите си с четка и паста. Спете повече и ходете на фитнес или тичайте.

Черните точки и акнето, характерни най-вече за тийнейджърите, ви атакуват, когато сте подложени на стрес. Използвайте козметични средства, за да се справите с проблема, а ако не успеете, посетете дерматолог.

Постоянната необходимост от нещо сладко също се провокира от стрес. Според учените желанието да изядете шоколад, което ви преследва всеки ден, е предизвикано от скрит симптом на стреса.

Ако постоянно ви мъчат болки в корема, главоболие, болки в гърба и безсъние, вие сте абсолютна жертва на хроничния стрес. Не е установена точната връзка между стреса и тези болежки, но според учените когато мозъкът реагира на стреса, вътрешните органи веднага получават такъв сигнал. Ще ви помогнат медитация, физически упражнения и посещение при психолог.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати