ezine.bg»Статии»Здраве»С боровинки срещу инфаркт

С боровинки срещу инфаркт

Боровинки

Боровинките могат да предотвратят опасността атеросклеротичните плаки да увеличат размерите си в артериите. Това сочат резултатите от американско изследване на Университета по медицински науки в Литъл Рок, Арканзас.

Ръководителят на изследването Сянли У заяви, че атеросклерозата е главна причина за инфаркти и инсулти. Учените от неговия екип сравнили зони на атеросклеротични увреждания у 300 млади лабораторни мишки.

Половината от гризачите 20 седмици били хранени с боровинки на прах, изсушени чрез замразяване. Те представляват еквивалент на около половин купичка пресни боровинки.

Хранителният режим на останалите гризачи не включвал боровинки на прах. Оказало се, че у мишоците от първата група уврежданията върху две места на аортата са с 39% и 58% по-малки в сравнение с тези, чийто хранителен рижим не включвал боровинки на прах.

У всички мишки имало недостиг на аполипопротеин Е. Точно това ги прави предразположени към атеросклеротични увреждания.

Като цяло червените боровинки са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето. Те съдържат антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане от свободните радикали. Пиенето на сок от червени боровинки може да блокира инфекция на пикочните пътища.

Червените боровинки предотвратяват образуването на плаки по зъбите. Редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.

Сокът от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол. Червените боровинки могат да предотвратят бързото израстване на тумори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати