Хормон в косата отчита риска от инфаркт

Хормон в косата отчита риска от инфаркт
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.50 лв.
Виж ››

Опасността от инфаркт на миокарда се повишава значително, когато човек е изложен на напрежение и стрес. Според последните проучвания на учени, по наличието на определен хормон в косата може да се определи риска от инфаркт или други сърдечносъдови проблеми.

Това става чрез измерването на нивото на хормона кортизол в организма. Именно неговите показатели разкриват степента на излагане на стрес на даден човек. Ако се изследва само кръвта, урината или слюнката, това ще покаже единствено концентрацията на хормона в съответния момент.

Да бъде използвана косата като индикатор за промените в нивото на хормона кортизол предлагат група канадски изследователи от университета на Западно Онтарио. Учените обясняват, че от косми с дължина 6 сантиметра може да се определи изменението на стресовия хормон през предходната половин година.

Разбира се, специалистите са покрепили тезата си със специално експериментално изследване. Били тествани две групи пациенти. Първата група обхващала 56 души, постъпили в болница с инфаркт на миокарда. Втората група била съставено от същия брой пациенти, но постъпили за болнично лечение с друга диагноза.

Хормон в косата отчита риска от инфаркт

Крайният резултат от теста показал, че във косата, взета от доброволците от първата група, съдържанието на кортизола било значително по-високо. Под внимание били взети и другите фактори, като артериалната хипертония и диабетът, които оказват оказващи влияние върху опасността от сърдечен пристъп.

След този експеримент, публикуван в научното списание Stress, канадските учени са категорични, че повишеното ниво на хормона кортизол в косата може да свидетелства за повишения риск от инфаркт.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати