Подсилете имунитета с бъз и чесън

Подсилете имунитета с бъз и чесън

Времето вече застудя. Задават се и мразовитите месеци, в които трябва да се опазите здрави. През зимния период се появяват симптоми като безсъние, апатия, главоболие и се повишава податливостта към простудни и вирусни заболявания.

За да вземете превантивни мерки срещу всичко това, трябва да засилите имунитета си. Най-лесно и приятно става с правилно хранене.

Учени препоръчват да направим това с бъз, гъби и чесън. Народното поверие гласи, че тъмните зрънца на бъза гонят болестите. Това не е просто мит. Учените са на същото мнение.

Освен че спира грипа, бъзът помага на организма за по-бързото му възстановяване, когато той е бил подложен на простудно боледуване. Плодът на бъза е богат на антиоксиданти и съдържа вещества с противовъзпалително действие.

В печурките пък има много селен и антиоксиданти. Селенът понижава риска от развитие на редица заболявания, сред които и грип. Печурките съдържат и витамини от група В като рибофлавин и ниацин, които по принцип имат укрепващи имунната система свойства.

Другото най-силно природно средство е чесънът. Той съдържа антиоксиданти, които атакуват вредните за имунната система микроорганизми. За да се активизират ензимите на чесъна, експертите препоръчват той да се обели, нареже и остави за 15-20 минути, преди да се прибави към ястието.

Съществуват и други храни, с които да повишите имунитета на организма си. Като стридите, например. Те съдържат цинк, който значително укрепва имунитета.

Подсилете имунитета с бъз и чесън

Богато на глутатион, който укрепва имунната система до степен, в която огранизмът да може да се справи със собствени средства при инфекция, е и зелето. Независимо как се консумира - сурово или сготвено, антиоксидантите му се усвояват от организма.

Шепа бадеми подсилват имунната система в борбата й срещу страничните ефекти на стреса. На ден е препоръчително да се хапват около 40 грама, с които ще си осигурите половината от дневните нужди на организма от витамин Е. Именно той се смята за силно ефикасен антиоксидант и укрепващо имунитета средство.

Всички цитрусови плодове, но особено грейпфрутът, се препоръчват за профилактика срещу грип. Тайната е в огромните количества витамин C.

Кофичка кисело мляко пък намалява вероятността от развитие на вирусно заболяване, което се дължи на живите култури в закваската.

Не забравяйте да пиете и чай. Според народната медицина, независимо дали той е зелен или черен, подпомага организма, тъй като в него се съдържат полифеноли и флавоноиди.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати