ezine.bg»Статии»Здраве»Здравето зависи от... характера

Здравето зависи от... характера

Нина НордНина Норд
Джедай
2k371
Здравето зависи от... характера
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Може ли характерът да ви убие или ще ви помогне да живеете повече? Оказва се, че личностните черти играят голяма роля в определяне на здравословното ви състояние.

Враждебността е един от аспектите на нетърпеливия, груб тип личност. Агресивните хора ядат повече храна и повече пушат, имат по-малка физическа активност. Такива хора стават пълни в средна възраст, имат повишено ниво на холестерол и високо кръвно.

Агресивните хора имат нарушения на сърдечния ритъм и високи нива на стресовия хормон кортизол. Това води до повишаване на риск от сърдечен пристъп. Затова, когато чувствате, че изпадате в агресивно състояние, помслете си дали си струва да го правите.

Импулсивният характер се отличава с желание за съперничество и преуспяване. Такива хора обичат риска и понякога действат необмислено. Те предпочитат да се повеселят за кратко, отколкото да обмислят всяко свое решение. Това може да доведе до проблеми с нервната система.

Здравето зависи от... характера

Уравновесеният тип личност лесно се справя с предизвикателствата на съдбата. Това намалява риска от сърдечно заболяване и укрепва имунната система. Колкото сме по-спокойни, толкова по-добре се чувстваме. Това подобрява работата на стомашно-чревния тракт и общото здравословно състояние.

Екстравертният тип човек, който има силни социални връзки, със сигурност се радва на добро здраве. Хората, които имат много приятели, увеличават с петдесет процента шанса си да доживеят до преклонна възраст. Приятелските отношения намаляват нивото на стрес и укрепват имунната система.

Угодническият тип хора са пасивни, с желание да се приспособяват. Такива хора взимат лекарствата си в необходимите дози и в нужното време. Такива личности обаче не искат да отидат на лекар, защото приемат случващото се с тях като неизбежност, поднесена от съдбата. Те винаги се оплакват, за да чуят от някой приятел, че ще ги заведе на лекар.

Подтиснатият тип човек преживява често негативните емоции и се страхува да изразява емоциите си в социални ситуации. В сравнение с по-оптимистичните хора този тип е подложен на голям риск от сърдечни заболявания, както и неконтролирано желание за преяждане и зависимост от алкохол и наркотици.

Оптимизмът влияе в голяма степен на физическото и психическото здраве. Сред оптимистите рискът от смърт от сърдечно заболяване е с петдесет процента по-малък, отколкото при песимистите. При оптимистите качеството на живот е по-високо и те са по-устойчиви към стрес.

Самолекуващите се личности са истинско изключение. Това са творчески тип хора, любознателни и спокойни. Те винаги са готови да помогнат на хора в беда. Такива черти на характера издават ентусиазъм, емоционална уравновесеност и стабилни социални отношения. Позитивните хора омекотяват хормоналната реакция спрямо стреса, по-добре се хранят, обикновено не пушат и не са подвластна на наркотици и алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
51
45
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати