ezine.bg»Статии»Здраве»Психолози: пиенето успокоява нервите

Психолози: пиенето успокоява нервите

Психолози: пиенето успокоява нервите

Когато сте нервни, трябва моментално да изпиете нещо, за да се почувствате по-спокойни. Това твърдят канадски психолози, които изучавали влиянието на напитките върху човешкия организъм.

Колкото и да е странно обаче, те изобщо нямат предвид алкохолните питиета. За да успокоите нарвите си, не е необходимо да се наливате с вино или уиски.

Можете да изпиете нещо съвсем различно от високите градуси, което обаче пак ще подобри настроението ви. Това, на първо място, е чаша прясно мляко.

Прясното мляко съдържа ценния триптофан, който, попаднал в организма, се превръща в серотонин, така наречения „хормон на щастието”, който моментално подобрява настроението ви.

Психолози: пиенето успокоява нервите

Благодарение на високото съдържание на калций, калий и магнезий в прясното мляко, кръвното ви налягане, което със сигурност някой през деня е вдигнал до безумни стойности, ще се нормализира.

Горещият шоколад или топлото какао също ще подобри рязко настроението ви и нервите ще останат на заден план. Топлите напитки повишават температурата на тялото, това усещане се асоциира от мозъка със спокойствие и комфорт.

Мозъкът реагира на топлите напитки така, все едно че се е случило нещо много успокояващо и приятно. Затова успокояващо на нервите ще подейства и черният чай.

За предпочитане е да пиете черен чай вместо кафе. Ако пиете черен чай, който съдържа тонизиращи вещества не по-малко от кафето, за шест седмици ще намалее драстично нивото на кортизола в организма ви. Кортизолът е известен като „хормон на стреса”.

Зеленият чай също действа много добре на опънатите нерви. Той е богат на теанин, който увеличава количеството на алфа-вълните, излъчвани от мозъка. Те отговарят за релаксацията на организма. Зеленият чай намалява количеството на бета-вълните, които са отговорни за появата на напрегнато състояние.

А ако не ви се пие нищо от гореизброените напитки, изпийте една чаша студена вода и излезте да се разходите навън. Водата подобрява циркулацията на кръвта, а чистият въздух активизира ендорфините, които свалят напрежението.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати