ezine.bg»Статии»Здраве»Правила за дълголетници

Правила за дълголетници

Правила за дълголетници

Младостта постепенно си отива и колкото по-бързо свикнете с тази мисъл, толкова по-лесно ще се справите с предизвикателствата на следващата възраст и ще се научите да извличате ползите и максимума от нея. Остаряването не е страшно, защото и на 40, и на 50, а и след това животът продължава и предлага множество приятни варианти да прекарате времето.

Единственото, което се изисква от вас е да запазите духа си млад и бодър, а тялото здраво и енергично. А това не е трудно постижимо, ако спазвате няколко прости житейски правила. Все още учените не са открили хапчето на младостта, така че не губете време в проучване на нови медицински препарати, а се огледайте в природата около вас и хората, които ви обграждат. Именно те са ключът към дългия и щастлив живот.

- Изживейте всичко, докато му е времето

Правила за дълголетници

Ако вземете всичко, което искате от живота, когато му е времето, се застраховате са спокойни и щастливи старини. Никой не иска след пенсия да бъде като онези десетки озлобени старци, които сме свикнали да виждаме в градския транспорт. Не бъдете алчни, не искайте да имате всичко, а се научете да се наслаждавате на всичко и най-вече на мига. Това е нещо като пенсионна вноска, но вместо пари, събирайте и “спестявайте” щастливи емоции, които след време ще осмислят целия ви живот.

- Балансираното хранене за дълъг и пълноценен живот

За да имате сили обаче да посрещнете предизвикателствата на съдбата, трябва да бъдете здрави. Балансираното хранене и старанието да водите здравословен начин на живот стоят на първо място, когато искате да достигнете до дълбоки старини. Задължително храната ви трябва да е богата на плодове и зеленчуци, ядки, риба, млечни продукти, от време на време меса, вино, което е елексирът за младост.

- Поддържате здравословно тегло

Ако не се грижите за тялото си и то няма да се погрижи за вас и да ви съпътства до дълбоки старини. Свръх теглото не е помощник, ако искате да доживеете до 100 г. Здравословното тегло не означава непременно да сте винаги слаби. Всеки от нас сам може да усети с какви килограми се чувства добре в кожата си.

- Редовен спорт

Правила за дълголетници

Движение, движение и пак движение! Ако не сте запален спортист, ходете пеша при всякак възможност. През уикендите правете излети с приятели, разхождайте се в планината, карайте колело. Ако все пак спортът е близък до сърцето ви, тренировката няколко пъти в седмицата ви гарантира липса на депресия, тонус и желание за живот.

Ето и още няколко правила за дълголетници “накратко”:

- Когато сте болни, винаги търсете медицинска помощ;

- Откажете пушенето и избягвате пасивното пушене;

- Правите си профилактични прегледи

- Създайте добро семейство и се обградете в верни приятели

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати