Ген пази мозъка здрав, но отключва депресия

Ген пази мозъка здрав, но отключва депресия
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Ген, който участва в поддържането на мозъка в здраво състояние, е определен от учените като причина номер едно за развитието на депресията.

Учените се надяват, че това откритие може да доведе до нови методи за лечение и ранно диагностициране на заболявания, с които се среща поне веднъж през живота си всеки десети човек на планетата.

Екип изследователи от университета в Йейл открила при анализ на хора в състояние на депресия изключителна активност на гена МКР-1 в сравнение с активността му в организма на психически здрав човек.

Когато е прекалено активен, този ген блокира функцията и дейността на някои неврони в главния мозък, които са изключително важни за възприемането на околния свят от човека.

Ген пази мозъка здрав, но отключва депресия

Невроните са необходими за предаване и обработка на информацията, която постъпва в мозъка посредством електрически и химични сигнали. Когато активността на дадения ген е нормална, той взима участие в поддържането и здравото функциониране на мозъка.

Странното е, че един и същи ген отговаря и за доброто състояние на мозъка, и за възникването на депресията. Това може да е една от причините или сред основните фактори, които сигнализират за отклонения и последващо евентуално развитие на депресия.

Учените успели да открият този ген след анализ на образци на тъкани на 21 починали с диагноза „депресия”. След това те сравнили тези образци с образци на тъкани от мозъка на здрави хора. Оказало се, че генът МКР-1 бил два пъти по-активен в мозъка на хората, които страдали от депресия.

Експертите смятат, че в клиничната депресия участват няколко физиологични процеса. Този факт ще помогне да бъде обяснено защо организмът на четиридесет процента от хората, които страдат от депресия, не реагира по никакъв начин на съществуващите към момента лекарства.

Понякога са необходими седмици или месеци, за да може да се усети въздействието на антидепресанта. Учените направили опити с лабораторни мишки и се оказало, че когато успявали да изключат въпросния ген, гризачите ставали по-устойчиви към стреса. Когато този ген отново се активирал изкуствено, мишките проявявали симптоми, близки до тези на депресията у човека.

МКР-1, по мнение на специалистите, представлява потнециално нова мишена за развитие на нов клас лекарствени препарати, които могат да са ефективни сред пациенти, устойчиви към съществуващите в момента медикаменти.

В бъдеще учените се надяват да създадат прост за употреба тест, който лесно и бързо да разкрива дали даденият човек е уязвим към развитие на депресия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати