Аспиринът намалява риска от рак на дебелото черво

Аспиринът намалява риска от рак на дебелото черво
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Редовният прием на аспирин от здрави хора може да намали значително риска от рак на дебелото черво. Това твърдят учени, според чиито изследванията лекарството намалява случаите на болестта с една четвърт, а смъртността - с една трета.

Необходимата доза от 75 мг. се приема от милиони пациенти, прекарали инфаркт. Изследването е обхванало 14 000 души и е първото, което разкрива дългосрочната ефективност на аспирина срещу рака на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е най-честият рак на органите на храносмилателния тракт. Представлява втория по честота карцином при мъжа след белодробния и преди стомашния и третия при жената, след карцинома на млечната жлеза и матката. В последните години броят на заболелите от рак на дебелото черво непрекъснато нараства.

Причините за появата му са няколко: генетично предразположение,

семейно предразположение, фактори на храненето (богатите на месо и мазнини и бедните на баластни вещества храни, както и наднорменото тегло са рискови фактори)...

Аспиринът намалява риска от рак на дебелото черво

Как действа аспиринът? Той блокира ефектите на протеините, които отключват възпалението и са свързани с различни видове рак. И предишни изследвания са показали, че хората, които приемат аспирин, са по-малко застрашени да развият рак на червата, на гърдата, рак на простатата.

Какви са симптомите на рака на дебелото черво? Те зависят от разположението на тумора, неговата големина. Симптомите в ранен стадий са нехарактерни и дискретни, стават по-изразени в напредналите стадии.

Ако забележетите някой от следните два симптома, посетете незабавно вашия лекар:

- примеси на кръв в изпражненията - срещат се най-често при карцином на ректума, внезапна промяна на навиците, свързани с дефекацията при пациенти над 40 годишна възраст, поява на немотивиран запек, диария или смяна на запек с диария.

Наблюдава се и симптома на "лошия приятел" флатуленция - газове с изпускане по голяма нужда.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати