ezine.bg»Статии»Здраве»Круша или ябълка сте?

Круша или ябълка сте?

Круша или ябълка сте?
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Дори да не ви се вярва, формата на тялото ни издава много за характера и най-вече за здравето ни. Разграничават се основно два вида фигури, които лесно се оприличават или на круша, или на ябълка.

Жените обикновено трупат мазнина на бедрата и задните си части, което придава на фигурите им форма на круша. При силния пол положението е обратното - обикновено те трупат мазнина около корема, което пък им придава ябълковидна форма.

Това все пак не е строго и абсолютно правило. Има мъже, чиито тела могат да се оприличат с крушовидна форма, а телата на някои жени добиват овалите на ябълка, особено след менопаузата.

Съществуват доста изследвания, които доказват, че проблемите с мазнината, натрупана в горната част на тялото са доста чести и сериозни. Знае се, че хората, при които тлъстините са концентрирани главно в коремната област, е по-вероятно да имат здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

Ако ви е трудно да определите сами на око кои тип фигура притежавате, може да направите това лесно с помощта няколко измервания.

Пропорциите се установяват лесно - измерете талията си в най-тънката й част и ханшът в най-широката му част. Разделете мерките на талията с тези на ханша. Примерно при жена с талия 35 инча и ханш 46 инча, формулата е следната: 35/46 = 0, 76

Смисълът на тези изчисления може да покаже дали сте с фигура по-скоро круша или тялото ви има формите на ябълка. Жени с пропорция талия-ханш повече от 0, 8 и мъже с пропорция повече от 1 се считат за „ябълки”.

Круши

Тези хора трябва да внимават, защото при тях има завишен риск за здравословното състояние, дължащо се на разпределението на мазнините в тялото.

Повечето лекари са на мнение, че онези от нас, които са с наднормено тегло над 20% и по-специално тези със сериозни проблеми със затлъстяването, трябва задължително да отслабнат, за да са здрави.

Хората, които са с наднормено тегло под 20% над нормалното за тях, трябва да вземат мерки за намаляването му. Ако при тях са налице рискови фактори като наследствени болести, високото кръвно налягане, високи нива на холестерола или на кръвната захар, имат подчертана ябълкова форма на тялото, това са тревожни сигнали.

Хора с телосложение с ябълковидна форма трупат мазнини в областта на корема. Те са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания, диабет или рак, отколкото хора със същото тегло, но с т.нар. крушовидна форма на тялото. В случая дори едно минимално редуциране на теглото с няколко килограма може да е ползотворно за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати