ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Сезонните болести на есента

Сезонните болести на есента

Сезонните болести на есента

Когато настъпи есента, мисълта за предстоящите студени месеци и отминалата лятна почивка е в състояние да помрачи ежедневието ви. Дори без да осъзнавате, есенната депресия е резултат именно от тези фактори, както и от променящия се цикъл на природата, към който организмът ви се опитва да се напасне.

И докато това се случи, много вероятно е да се разболеете. Рисковите болести за есента са няколко вида, но всички са обединени от едно – провокирани са от неправилния начин на живот, отслабналия имунитет, разстройство в нервната система.

Според статистиката през есенните месеци освен от нервни и психични разстройства почти всеки човек над 30 години страда от 2-3 хронични заболявания.

Най-податливи на нервно-психичните фактори са болестите на стомашно-чревния тракт. Сред тях през студените месеци често се обостря гастритът и язвата.

Болести, които се обострят есента

Често тези проблеми на стомашната кухина могат да се развият само за няколко часа – усеща се тежест в стомаха, киселини, гадене, повръщане.

Болката от гастрита е характерна т.нар. безсистемна болка – появява се от глад и след хранене. Нужна е медицинска помощ, ако болката се появява 2-3 часа след хранене.

През преходния есенен сезон се наблюдава и патогенна флора в червата, която е съпътствана от внезапната поява на обрив, акне или мрежа от кръвоносни съдове по лицето.

След лечение, назначено от гастроентеролог, обривът изчезва, но мрежата от съдове остава. За премахването ѝ са нужни препарати, които възстановяват работата на нервната система, а след това и специализирана козметика.

През есента и зимата се повишава процентът на хора, които страдат от безсъние. Невъзможността да заспим се появява по-често при жените заради повишения стрес (60%). Безсънието при мъжете е значително по-слабо застъпено - 40%. То води до хронично изтощаване.

През студените месеци зачестяват и случаите на полови инфекции - цистит, микоплазмоза, херпес. Хламидиозата е най-коварното сред тези заболявания, защото нейният възбудител прониква във всички тъкани на организма, мускулите и костите.

Болки в коленете са сред болестите на есента

Заболяванията на опорно-двигателната система, когато захладнее, са сред сезонните болести на есента. Те също рязко се проявяват и сезонните обостряния на артрита са характерни не само за възрастните хора, но и за много младежи. За да се предпазите от проблеми със ставите и костите, е нужно да се храните рационално и правилно.

Не допускайте хранителна алергия, която е особено опасна при ревматоиден артрит. Ако страдате от наднорменото тегло, което е пагубно за ставите и особено тези, които са засегнати от артрит, незабавно минете на по-строг хранителен режим.

Включвайте в менюто си много пресни плодове и зеленчуци, орехи и зърнени продукти (нерафинирани), по-мазна риба и рибено масло.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати