ezine.bg»Статии»Здраве»Защо не можем да се избавим от лошите навици?

Защо не можем да се избавим от лошите навици?

Жана Г.Жана Г.
Новак
554243
Защо не можем да се избавим от лошите навици?
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Защо заклетия пушач не спира да пуши, независимо, че знае, че рака на белите дробове е една от водещите причини за смъртност? Или хората с наднормено тегло не взимат мерки въпреки, че затлъстяването също е причина за по-кратък живот?

Учените са установили определените причини, които ни пречат да се отървем от лошите навици. Такива са чувството за неподчинение, нуждата от обществено признание, неосъзнаването на природата на риска, индивидуалния поглед на света и умението за рационализация на вредните навици, генетична предразположеност към тях.

Учените са установили, че за човека е несвойствено да променя поведението си и не липсата на информация пречи на стопирането на вредните навици, а склонността на хората да оценяват живота си в кратък период, вместо в дългосрочна перспектива.

Информираността не води до съобразяване с последствията от действията ни. Често осъзнаваме, че вредните ни навици могат да доведат до сериозни последствия за нас или за околните, но това не е достатъчно да ни спре.

Има няколко обяснения на това противоречиво поведение.”Това го правят всички” – когато поведението е социално приемливо или даже се счита за желателно, хората се самоуспокояват с мисълта, че макар да им вреди, всички останали също го правят.

„Това ми помага да се интегрирам по-бързо в социалните кръгове.” е също едно от възможните ни обяснения. В крайна сметка човек винаги успява да си намери разумно и рационално оправдание за лошите си навици.

Всичко се свежда до емоциите, които служат за основа на действията ни. За някои страха е определящ фактор, при избора дали да пушат, страха от рак ще ги спре от този вреден навик.

Социалната и психологическа среда играят важна роля за появата на лошите навици. Ако средата ви е от хора, които са „заразени” с лоши навици, то е много вероятно и вие да ги придобиете. Затова избирайте по-широк кръг познати, за да намалее зависимостта ви само от една група хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати