Слънчогледовите семки предпазват от депресия

Слънчогледовите семки предпазват от депресия

Любителите на семките трябва да знаят, че това, което обичат да правят, е полезно за тялото им. Семките се препоръчват за профилактика на различни заболявания и дори в качеството на лекарство.

Заболяванията на сърдечно-съдовата система може да бъдат избегнати, ако изяждате всеки ден по 100 г семки от слънчоглед. Освен това те се отразяват добре и на хора със заболявания на черния дроб.

Полезни са и за спортистите, защото укрепват мускулната система. След прекарани тежки инфекциозни заболявания, травми и счупвания суровите семки помагат за възстановяването и зарастването на тъканите.

Олиото, получено от обелени слънчогледови семки, се различава с полезните си свойства – то може да бъде използвано за лечение и профилактика на тромбофлебити, заболявания на стомашно-чревния тракт и белите дробове, в козметиката и балнеологията.

Слънчогледовите семки предпазват от депресия

Семките на слънчогледа съдържат много цинк, който оказва прекрасно въздействие върху косата и тя става гъста, силна и блестяща. Тийнейджърите, които обичат да ядат семки, са защитени от появата на пъпки и черни точки.

На страдащите от затлъстяване семките помагат за изкарването на лошия холестерол дори в случаите, когато не помагат и специалните диети. При бронхит кашлицата се лекува с отвара от семки.

Две-три супени лъжици се заливат с 500 мл подсладена вода и се вари, докато една четвърт от водата не се изпари. Прецежда се и се пие по една супена лъжица три пъти дневно.

С помощта на слънчогледовите семки може да се предотврати развитието на депресията и да се премахне състоянието на тревога. Ако сте раздразнителни и всяко наещо ви изнервя, напълнете десет чаени чаши със семки. Изяждайте всяка вечер по една, като белите семките с пръсти. След десет дни ефектът е налице.

Консумирайте сурови небелени семки, но не ги люпете със зъби, защото това уврежда зъбния емайл. Семките на слънчогледа са доста калорични, затова не трябва да наблягате на тестеното в дните, в които хапвате обилно семки.

Печете сами семките, не купувайте готови, защото те са загубили голяма част от ценните си качества при престоя в магазина. Преди да измиете семките, ги измийте със студена вода и веднага ги изсипете върху тава. Може да ги посолите, но това не е задължително.

Разбърквайте ги с дървена лопатка, докато не започнат да пукат. Извадете ги от фурната и ги разбъркайте отново и след това отново ги върнете във фурната. Повторете два пъти.

Готовите печени семки изсипете върху дървена небоядисана повърхност и покрийте с памучна или ленена тъкан за десет минути. По този начин те стават още по-вкусни.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати