ezine.bg»Статии»Здраве»Мигрената е генетичен дефект

Мигрената е генетичен дефект

Мигрената е генетичен дефект

Учените са установили генетичен дефект в организма на човек, който провокира развитието на мигрената. Изследователите твърдят, че са успели да открият повреден ген при хора, страдащи от постоянни силни болки в главата.

Това откритие е още една крачка към отговора защо всеки пети човек страда от мигрена. Световната здравна организация е определила мигрената, като една от водещите причини за инвалидност.

Мигрената е силна, непрекъсната пулсираща болка в главата, която се усеща в предната или задна част на главата. Някои мигрени се съпровождат от леки нарушения в зрението, а при някои хора се наблюдават странични симптоми като гадене и повишена чувствителност.

Досега не бяха известни гени свързани непосредствено с мигрената. При изследванията си учените открили, при някои от хората страдащи от това заболяване, по-особен ген известен като TRESK, който има пряка връзка с развиването на мигрената.

Резултатите показали, че ако генът не работи както трябва, екологичните фактори могат лесно да натиснат центровете за болка в мозъка и по този начин да провокират силни болки в главата.

Международен екип от специалисти използвали образци от ДНК на хора, страдащи от мигрена, за изолиране на дефектния ген. Надеждите на учените са, че това ще спомогне за откриването на нови лекарства за борба с мигрената.

Учените са установили също, че развиването на мигрената зависи от това, доколко са възбудими нашите нерви в определени части на мозъка. Определянето на фактора, който е отговорен за тази възбудимост, дава реална възможностза намиране на нови начини за борба с коварното заболяване.

Тези открития дават надежда на хората, страдащи от мигрена, да подобрят качеството си на живот. Щом учените открият начин да актизивират дефектния ген, ще могат да се разработят и лекарствени препарати за борба с мигрената.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати