Kак витамините влияят на емоционалното ни състояние

Kак витамините влияят на емоционалното ни състояние

Дали мислите са тези, които определят състоянието на тялото и организма ни или физическата ни форма дава материал на мозъка ни? Истината е някъде посредата. Витамините са от групата на т.нар. микронутриенти, в които влизат и минерали, и микроелементите.

Те са жизнено важни за правилното и балансирано хранене на организма и неговото оптимално функциониране. Първото научно, документирано откритие за връзката между психичните заболявания с ежедневно консумираната храна става факт, след като е открито, че пелаграта, което е заболяване, характеризиращо се с депресия, диария и деменция, може да бъде лекувана с ниацин (витамин В3).

В последствие е установено, че приемането на витамините от групата В, а не само ниацин, води до значително по-ефективно лечение на болести, свързани със зависимости и емоционална нестабилност.

Kак витамините влияят на емоционалното ни състояние

Депресивните състояния дебнат всеки един от нас. Дори нормални хора, които има щастлив начин на живот, могат да изпаднат в състояние на емоционален дискомфорт или депресия. Това се дължи главно на липса на ниацин или фолиева киселина.

Доказателство за това дава д-р Р. Шулман. В една от публикациите си за British Journal of Psychiatry той разкрива, че 90 % от неговите пациенти, имащи психиатрични заболявания, страдат в същото време и от дефицит на фолиева киселина.

Едно друго проучване, различно от това на д-р Шулман, също свидетелства, че по-голямата част от емоционалните неразположения се дължат на липса на някой витамин от групата В или на витамин С.

Онези от нас, които употребяват успокоителни, трябва да знаят, че алкохолът понижава нервната активност. Внимание! Успокоителни комбинирани с алкохол, могат да предизвикат силна депресия, а в някои случаи дори водят до фатален край.

Друга строго непрепоръчителна комбинация е успокоителни-антихистамини. Антихистамините са вещества, които често се срещат в медикаментите против настинка. Ако се смесват едновременно с успокоителни медикаменти, това може да доведе до емоционални или психически разстройства и нервно треперене.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати