Децата, родени през есента, са по-склонни към алергии

Децата, родени през есента, страдат от повече алергии
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Децата, заченати в края на зимата или началото на пролетта са изложени на по-голям риск от развитие на хранителни алергии. Учените твърдят, че в периода между май и април, когато бебето в майчината утроба достига 11 седмица от развитието си, шансовете да развие алергия към мляко и яйца, се удвояват.

Една от възможните причини за това може да е високото ниво на прашец по дърветата, а при децата тъкмо започват да се изработват антитела.

Изследователите смятат, че значение има и пониженото ниво на витамин D в организма на майката след зимния период, което понижава имунната защита на детето.

В тази връзка, най-уязвими към алергии са децата, родени през есента. Учените са изследвали повече от 6000 деца, родени между април 2001 и март 2006 година, които живеят на югоизточна Финландия.

Около 11 процента от децата, при които 11 седмица на вътреутробното им развитие се е паднала в периода между декември и януари, имали само 6 процента риск от развитие на алергия.

По време на изследването се изяснило, че нивото на прашец на дърветата е най-високо през април и май. Експертите са установили, че този прашец провокира развитието на хранителните алергии, а последните изследвания са го потвърдили.

Дете с астма

Известно е, че между 6 и 8 процента от децата на възраст до три години страдат от хранителна алергия, а при някои се наблюдават сериозни реакции.

През последните 30 години сериозно се е увеличил броя на децата, страдащи от астма и алергии, което се провокира от множество фактори. Такива са прекалената чистота, неправилното хранене и ранното използване на антибиотици.

Учените, провели изследванията във Финландия, са отчели висока честота на случаи на хранителна алергия, при деца родени през октомври и ноември, в сравнение с децата родени през останалите месеци на годината.

Като общо резултатите, които били отчетени от специалистите показали, около 18 процента от всички деца до четири години страдат от някакъв вид алергии.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати