Как да носим токчета, без да си съсипем краката

Висок ток

Младите жени, които грациозно се полюшват на токчетата си, дори не си представят, че след десетина години върху стъпалото им ще се появи следата от тази грациозност във вид на грозна подутина в основата на палеца.

Това поразява седемдесет процента от дамите, но може да бъде избегнато. Неправилното положение на стъпалото в обувки на високи токчета първо го разтегля, а след това го уврежда.

Първоначално отклонението на палеца може да се забележи само при вглеждане, но когато то се увеличи, вече е късно. Върху подутината се образува плътен слой кожа, който прилича на мазол.

Това прави купуването на нови обувки истинско мъчение, тъй като колкото и чифта да премери, жената не чувства краката си добре в тях. Затова се налага дамите да си купуват обувки, които са с два размера по-големи.

За да не се стига дотам, не е нужно да се откажете от високите токчета изобщо. Но ги запазете за специални случаи, а в ежедневието използвайте удобни ниски обувки. Те трябва да са на среден ток, защото резкият преход от високо към ниско също не е полезен за краката.

Високи токчета

За да дадете отдих на уморените ви стъпала, както и да подобрите кръвоснабдяването в тази област, е добре всяка вечер да ги глезите с топла ваничка.

Ако нямате време за специални упражнения, купете си дървени ролки и докато гледате телевизия, ги търкаляйте със стъпалата си по пода. Ако обаче сте изпуснали времето, в което сте могли да предотвратите проблемите и те вече са налице, то може да се стигне и до операция.

При по-сериозните случаи се стига до операция на костите, за да се възстановят стъпалата от пораженията. След оперативната намеса стъпалото изглежда отново нормално, а болките изчезват.

И все пак, за да не се стига чак до операция, всеки ден трябва да правите упражнения за стъпалата си. Ние ги забравяме, а те ни служат толкова вярно, като ни пренасят понякога на километри.

Най-простите, но и най-ефективни упражнения са хващането на предмети с пръстите на краката, стискане на топка със стъпала, повдигане на парче плат с пръстите на краката, ходене по масажно килимче, както и катерене по въже.

Необходимо е да правите и масаж на стъпалата си. Масажирайте цялото стъпало, като наблягате върху вътрешната й повърхност. Започнете с леко поглаждане, преминете в разтъркване и масажиране. Най-подходящото време за това е вечер.

Затова мили дами, на прекалявайте с високите токчета!

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати