Правилното дишане ще съхрани младостта ви

Правилното дишане ще съхрани младостта ви

Дихателната гимнастика кара не само белите ви дробове, но и цялото ви тяло да стане по-здраво и младо. Всяка негова клетка зависи от това как работи дихателната ви система.

Белите дробове всяка минута пропускат от четири до шест литра въздух, а при физически натоварвания това може да бъде от тридесет до сто и петдесет литра.

Средно през живота си човек вдишва и издишва 700 милиона пъти. Лошото е, че не всеки знае как правилно да диша, затова диша прекалено често, недостатъчно дълбоко и по този начин разстройваме ритъма на работа на белите дробове.

Това е повърхностно дишане, в резултат на което свежият въздух влиза само в повърхностните отдели, а в останалите не се обновява. Затова често настиваме, постоянно ни се спи и сме уморени, а настроението ни е скапано без причина.

Правилното дишане ще съхрани младостта ви

За да разберете дали дишате правилно, седнете, вземете секундомер и отчетете колко пъти вдишвате за една минута. Ако те са под четиринадесет – това е прекрасно, значи вдишвате рядко, но дълбоко. Между 14 и 18 е в нормата, а над 18 вдишвания за минута не говорят за нищо добро.

При повърхностното дишане в белите дробове влиза едва половината от вдишвания въздух, останалата част остава в трахеята и бронхите и затова постоянно ви се спи и сте болнави. Важно е и как издишвате – трябва да се вдишва по-бавно, а да се издишва бързо.

Научете се правилно да дишате и не само че ще се чувствате добре, но и ще изглеждате по-дълго време млади. Дишането с гърди е характерно за жените и не е най-доброто. Диафрагменото дишане е характерно за мъжете и е полезно за вътрешните органи. Но най-добро е смесесеното, в което участват стомахът, диафрагмата и междуребрените мускули.

Техниката за това е проста – вдишайте, напълнете с въздух корема и гръдния кош, а след това и белите дробове. След това издишайте, като изпускате въздуха в обратна последователност. Вдишването трябва да е равно на издишването.

Правете упражнения за белите дробове. Задръжте дишането, докато вдишвате – така от белите дробове в кръвта ви ще нахлуе повече кислород. След няколко минути, когато допълнителните му порции нахлуят в тъканите и органите, ще почувствате прилив на сили.

Вдишвайте дълбоко и много бавно издишвайте. Това ще ви помогне да запазите в белите си дробове точно толкова въглероден двуокис, колкото е необходим на тялото ви.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари