ezine.bg»Статии»Здраве»При умора яжте стафиди

При умора яжте стафиди

При умора яжте стафиди

Стафидите са изключително вкусни и намират широко приложение в кулинарията и сладкарството. Но освен това сушените зърна грозде носят много ползи на човешкото тяло.

Те са естествен антиоксидант, защитават сърцето при високо кръвно. Заради високото си съдържание на микроелемента бор, стафидите са изключително полезни за костната система и за жените в периода на менопаузата.

Стафидите съдържат фруктоза, вид естествена захар, която с лекота може да бъде превърната в енергия от организма. Въпреки че са много сладки, те не водят до напълняване, тъй като не съдържат мазнини и нямат в състава си никаква сол.

Стафидите са сред малкото сладки плодове, които са позволени при диети за отслабване заради големия им енергиен принос. Много хора избягват да ги ядат заради повишеното съдържание на захар, което е осем пъти по-високо отколкото в прясното грозде.

При умора яжте стафиди

Стафидите не засягат здравината на зъбите, така както се случва със сладките неща, които съдържат захар, обработена по химически път. Редовната им консумация спомага за борба с умората и предотвратява депресията.

Те имат отличен тонизиращ ефект и положително енергийно въздействие върху организма. Стафидите се препоръчват най-вече на спортисти, възрастни хора, младежи, както и на онези, които полагат извънреден физически или интелектуален труд.

Най-хубавите стафиди идват от крайбрежието на Средиземно море, в Гърция, Кипър и Турция, където се отглежда специален сорт грозде без семки.

Стафидите се получават от зърната на това грозде, когато съдържанието на захар в тях достигне достатъчно висок процент, чрез изсушаване на слънце или по промишлен път, в специални коптори.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати