Портокаловият сок предпазва от диабет

Портокалов Сок

Според последни проучвания една чаша портокалов сок дневно намалява до голяма степен риска от диабет. Данните са от ново изследване, осъществено от учените от университета в Нотингам.

В хода на експеримента са били тествани няколко жени с наднормено тегло, които имат с повишен риск от диабет. Било нужно да консумират портокалов сок, за да намалят риска на резистентност към инсулина.

Инсулинът контролира нивото на кръвната захар, но когато панкреасът спре да произвежда този хормон, това може да провокира диабет от втори тип. Рискът от сърдечни заболявания в този случай също е голям.

Според крайните резултати от изследването антиоксидантите в портокаловия сок имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, подобрявайки и чувствителността към инсулина.

Експериментът бил проведен в рамките на 14 седмици. Това е период, в който доброволците консумирали ежедневно по 250 мл портокалов сок или напитка плацебо с аромат на портокали.

Портокал

Наскоро проведено изследване пък посочи благоприятното въздействие върху човешкия мозък при ежедневната употреба на сок от захарно цвекло. Изследването е реализирано от учените от университета Уейк Форест в САЩ.

Нитритният окис, съдържащ се в сока от цвекло има благоприятни последици върху човешкия мозък. Крайният резултат показал, че ежедневната употреба на сок от захарно цвекло подобрява кръвообращението в мозъка и има благоприятен ефект върху паметта.

Освен това, повишената концентрация на нитрати в сока от захарно цвекло е мощно средство против деменцията. Целината и зелето са други зеленчуци, които действат по същия начин на организма.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари