Ген причинява страстта към цигарите

Ген причинява страстта към цигарите

Според последни проучвания на учените удоволствието от тютюнопушенето се обуславя отчасти генетично. Новите разработки по темата са на изследователи от университета в Мичиган.

Те идентифицирали вариант на ген, който се открива по-често в организма на хора, които са изпитали удоволствие още при първото дръпване от цигарата. Именно тези хора е много по-вероятно да се превърнат и в страстни пушачи.

Специалистите посочват, че решението да запалиш първата цигара и да продължиш да пушиш не се обвързва, разбира се, само с гените. То е комбинация от социални и битови фактори.

Новото откритие, че никотиновата зависимост е отчасти обвързана генетично, би могло да помогне в насока улесняване на хората, които искат да се откажат от пушенето.

Името на въпросния ген е CHRNA5. За него се споменава в други проучвания върху никотиновата зависимост, които посочват, че той увеличава риска пушачите да се разболеят от рак на белия дроб.

В новото изследването на учените от Мичиганския университет акцентират върху факта, че този ген може да задейства любовта към цигарите още от първата дръпка.

Ген причинява страстта към цигарите

В хода на изследването да били тествани 435 доброволци, някои от които редовни пушачи. Други са запалвали цигара, но не са пристрастени към цигарения дим. Всички са споделили какво е било усещането им при първото запалване на цигара.

Крайният резултат бил, че повечето редовни пушачи имали въпросния вариант на ген и изпитали удоволствие още от първото дръпване от цигарата.

Според ръководителят на изследването - професор Овайд Помърло, че откритието за генетичната връзка с удоволствието от първото опитване на цигарите ще помогне да се изясни процесът на пристрастяването, както и за разработването на лекарства за отказване от цигарите.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Георги Петров
Георги Петров
04.08.2013 09:54
Този ген се нарича ГЛУПОСТ И БЕЗОДГОВОЛНОСТ.
0
0