Магнезият е ефикасно средство срещу стрес

Магнезият е ефикасно средство срещу стрес

Магнезий е минерал, който може ефикасно да ни помогне да се преборим със стреса и главоболията на напрегнатото ежедневие. Единственото, което се изисква от вас е да хапвате повечко продукти, които са богат източник на този полезен минерал.

Когато магнезият липсва, се чувстваме по-тревожни, по-нервни, по-раними и чувствителни. Приемането му в повишени количества повишава самочувствието и настроението. Тъй като тялото няма запаси от магнезий, трябва ежедневно да се приемат храни, богати на това вещество.

Може да си го набавите в достатъчни количества от повечето растения, включително и ядките, които са с високо съдържание на магнезий. Зърнените храни, зеленчуците и сушените плодове също дават достатъчно от минарала.

Магнезият е ефикасно средство срещу стрес

Мегнезият може да се набави, но в сравнително малко количество и от предимно висококалорични продукти, като шоколад, бобени храни, пълнозърнест хляб. Скаридите са единствената храна, богата на магнезий и бедна на калории.

За да си набавите нужната дневна доза от полезния минерал, ежедневно трябва да се консумират зърнени храни и 4-5 плода. Необходимото седмично количество магнезий се осигурява от два пъти седмично сурови зеленчуци и парче черен шоколад.

Обикновено медиците препоръчват да се консумира много калций, защото той предпазва от развитието на остеопороза (чупливост на костите). Те обаче предупреждават, че прекомерният прием на калций пречи за усвояването на магнезия, а той е не по-малко важен за здравето на човека.

Има огромна връзка между липсата на магнезий и сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че хората, които пият минерална вода, богата на магнезий, са по-малко предразположени към инфаркти. Недостигът на магнезий увеличава риска от аритмия и от тромбоза. Според специалистите всеки ден трябва да доставяме по 6 мг магнезий на килограм от теглото си.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари