Силното обоняние води до затлъстяване

Силното обоняние води до затлъстяване

Учени от Великобритания твърдят, че хората, които страдат от наднормено тегло, имат по-силно обоняние от останалите. Екип от университета Портсмут от години изследва проблемите на наднорменото тегло.

Учените смятат, че скоро ще разберат защо на някои хора им е толкова трудно да поддържат нормално тегло. Според експертите тази част на мозъка, която преработва информацията, получена чрез обонянието, отговаря за хранителните ни навици.

Във Великобритания всеки четвърти възрастен човек страда от наднормено тегло, а според лекарите тези цифри в най-скоро време ще нараснат, тъй като все повече хора напълняват.

Не особено подвижният начин на живот и прекалено обилните трапези са причина за наднорменото тегло. Учените обаче търсят причината за все по-разпространеното затлъстяване сред населението.

Силното обоняние води до затлъстяване

Група учени под ръководството на доктор Лоренцо Стефърд твърди, че за всичко е виновна неправилната работа на органите на обонянието. В експеримента им взели участие шестдесет и четири доброволеца на различна възраст.

Всички участници преминали през проверка на органите на обонянието. В резултат станало ясно, че хората реагират на миризмата на храна малко по-силно след като са се нахранили, отколкото когато са гладни.

За учените е загадка защо това се получава точно по този начин, но доктор Стафърд предполага, че най-вероятно по този начин тялото на човек му подсказва, че вече няма нужда от храна.

Човек започва да чувства миризмите по-ярко и разбира, че за поддържане на необходимия баланс на енергия в тялото му няма повече нужда от храна.

Хората с наднормено тегло, тоест тези, които имат индекс на масата на тялото над средното, имат много по-силно обоняние в сравнение със стройните хора.

След пълноценно нахранване прекалено пълните хора просто започват да усещат ароматите още по-силно. Доктор Стафърд е убеден, че силното обоняние кара човек да яде дори след като се е наситил.

Учените предполагат, че склонността към наднормено тегло при някои хора е предизвикана от силна обонятелна способност, която ги кара да ядат повече, отколкото изисква организмът им.

Според специалистите получените данни ще положат начало на сериозни изследвания в тази област и като резултат ще могат да помогнат в борбата със затлъстяването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати