ezine.bg»Статии»Здраве»Защо усещаме иглички по ходилата си?

Защо усещаме иглички по ходилата си?

иглички по ходилата

Сигурно много хора се чудят на какво се дължи следното явление: без никаква причина изведнъж започват да усещат едновременни многократни убождания в ходилото или дланта.

Така наречената парастезия, което е медицинското име на „игличките”, които усещаме, се предизвиква от блокиране на кръвоток към притиснат нерв.

Всъщност винаги има причина това да се случи. Обикновено това се дължи да прекалено дълго време, прекарано в седнало положение, при което тялото е в неудобна позиция.

Ако дълго сте седяли със скръстени крака, също можете доста силно да притиснете определен нерв, и така да прекъснете сигнала към главния мозък.

Това ще накара крака ви буквално да изтръпне и можете дори да спрете изобщо да го усещате. Това на практика не е онова притискане на нерв, което възниква, когато част от тялото, подута заради травма или разместване, извършва постоянно притискане на нерва.

Парастезията, като правило, възниква в крайниците – по дланите, ходилата и прасците. Това е направо изкарващо извън нервите състояние, и то възниква, когато съобщението за болка в мозъка се възобновява.

йога

Обикновено тази връзка се възобновява когато човек смени положението си в пространството. Но ако това състояние ви тормози прекалено дълго време, трябва да се оърнете за помощ към специалист, тъй като това може да е симптом на сериозно заболяване.

Друг интересен въпрос, свързан с човешките усещания, е защо виждаме ореол около източници на светлина. Този феномен се отнася към категорията на сферичните аберации.

Всъщност това е ярък пример за несъвършенствата на човешкото око. При дневна светлина зеницата се свива до много малък отвор. През нощта зеницата се разширява и така позволява на максимално количество светлина да проникне в окото ви.

Вие виждате кръг около източника на светлина, защото окото е така устроено, че да виждате кръг. Ако виждате въпросните кръгове, всичко е наред. Но имайте предвид, че тези кръгове могат да са предвестници на катаракта. Затова не е зле да отидете на доктор, ако имате някакви съмнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати