ezine.bg»Статии»Здраве»Какви билки помагат при сърцебиене

Какви билки помагат при сърцебиене

Какви билки помагат при сърцебиене

Сърцебиенето, познато още като аритмия, най-често се дължи на преумора, на нервно напрежение, тютюнопушене, злоупотреба на алкохол или кафе и не на последно място - на редица сърдечни заболявания.

При увеличение на сърдечната честота над 100 удара в минута и равномерен правилен ритъм на сърцето се говори за синусова тахикардия. Когато обаче е налице обратното - забавяне на сърдечната дейност под 60 удара в минута и правилен ритъм се говори за синусова брадикардия.

Неприятното усещане сърцебиене може да възникне при стрес, умерено физическо натоварване, неприятна новина. За да се избегнат подобни кризи, могат да се използват различни билки с цел успокояване на нервната система.

Най-препоръчваните билки за тази цел са липа, комунига, валериан, червен мак, страстниче. Редовната им употреба спомага за снижаване ефектите от стрес върху организма, който по-малко се поддава на неприятностите във всекидневието.

Най-забележително е въздействието на шипката, чийто бели цветчета увеличават кръвния приток и амплитудата на сърдечните свивания, избягвайки повишаване на ритъма. Тези свойства на шипката се използват в около 60 фармацевтични препарати.

Жълтугата пък съдържа спартеин, който регулира сърдечния ритъм. Като допълнително средство за поддържане на кръвното в граници може да се използват кромид лук и маслини.

Правете си и чай от липа като оставите чаена лъжичка липов цвят да кисне десетина минути в чаша вряла вода. Все пак е за предпочитане да се използват смесени чайове - равни части от жълт калифорнийски мак, страстниче, липов цвят, цвят от шипка.

Супена лъжица от билковата смес се поставя в половин литър вряща вода. След четвърт час се прецежда и се пие средно по 3-4 чаши дневно. При подобни оплаквания често се препоръчват магнезий и литий. При всички случаи е нужно предварително да се посъветвате с лекар, който ще постави точната диагноза.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати