Бременните да избягват пастета

Бременните да избягват пастета
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
41.65 лв.
Виж ››

Бременните жени да избягват смлените меса, познати като пастети и топените сирена, съветват учени. Това се налага заради съдържанието в тях на специфична бактерия, която повишава риска от отравяне.

При бременните жени тези продукти могат да предизвикат спонтанен аборт, отравяне на кръвта и отслабване на имунната система, допълват специалистите. Въпреки това случаите на инциденти са редки.

Бременните да избягват пастета

Не само бъдещите майки, но и хората с ракови заболявания, трябва да избягват меките сирена и други храни, заради бактерията Listeria.

Хората с рак са с повишен риск от хранително отравяне от продукти, съдържащи бактерии Listeria, установи проучване на Агенцията по опазване на здравето във Великобритания. Особено внимателни трябва да бъдат пациентите, подложени на химиотерапия.

Храните, съдържащи бактерията Listeria monocytogenes, могат да причинята листериоза. Това е сравнително рядко заболяване. Във Великобритания случаите на инфектиране с Listeria се увеличават, особено при хората над 60-годишна възраст.

При онкологично болните пациенти рискът е особено голям. Най-висока е опасността при тези, които имат рак на кръвта.

Инфекцията също така може да причини хранително отравяне или менингит, при хора със слаба имунна система.

"Listeria може да доведе до сериозни болести, дори до смърт, при хора с тежки заболявания. Вземането на мерки за избягване на инфекцията е важна част от поддържане на здравето и хората с риск трябва да бъдат осведомени за тях", твърди доктор Боб Адак от Агенцията по опазване на здравето във Великобритания.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати