ezine.bg»Статии»Здраве»През зимата холестеролът скача

През зимата холестеролът скача

През зимата холестеролът скача
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата - се набавя чрез храната.

Името му произлиза от chole (жлъчка) и stereos (твърд), тъй като учените за първи път откриват и идентифицират холестерол в твърда форма в жлъчни камъни през 1784 г.

Нивото на холестерола се повишава през зимата. През лятото става обратното - той намалява. Затова хората в рисковите групи трябва да са особено внимателни в студените месеци.

Британски специалисти провели изследване сред 517 мъже и жени на възраст от 20 до 70 годишна възраст. Резултатите от него дали обяснение защо инфарктите и инсултите се случват по често през зимата.

Съща така изясняват защо всички, решили да намалят нивото на холестерола чрез диети и физическо натоварване през зимата, не успяват да отслабват.

Според британските учени е напълно възможна причината за намаляване на нивото на холестерола през летния период, е увеличаването на обема на циркулиращата кръв, което се наблюдава в по-топло време.

Физическата активност и намаляването на масата на тялото са способни да намалят нивото на холестерола. През зимата обаче това не се случва, а става точно обратното - хората най-често увеличават теглото си. Това е свързано най-вече със заседналия начин на живот.

През студените месеци средното увеличаване на нивото на холестерол с 4 мг при мъжете и с 5.4 мг при жените. На следващия етап от своето изследване специалистите ще проведат допълнителни изследвания, за да обяснят по-силно изразените колебания на нивото на холестерола при жените.

За поддържането на холестерола в нормални граници, освен храната, са важни и напитките. Чаят е една от най-популярните напитки по целия свят, а последните медицински проучвания доказват неговия благоприятен ефект върху нивото на холестерола и предотвратяване на опасността от сърдечни заболявания.

Нефилтрираното кафе, което се приготвя в джезве или кафеварка, също е враг на холестерола. Две са основно съставките в нефилтрираното кафе – кафестол и лесно летливото масло кафеол. Тези две съставки на кафето повишават общото ниво на холестерола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
19.01.2019 16:14
нещо не се връзва.първо се казва,че нефилтрираното кафе е враг на холестерола,апосле че двете му съставки/на нефилтрираното кафе/ увеличава холестерола?!?!
0
0