Определени хормони провокират счупването на кости

Определени хормони провокират счупването на кости

Има много неща, които не знаете за собственото си тяло. Това е сложна машина, в която постоянно се смесват различни вещества и всичко се извършва с прецизна координация. Ето и някои от тайните на тялото ни.

Стомахът ни отделя корозионна киселина. Това е опасна течност, която се отделя от стомаха ви. Тя представлява солна кикселина, която в индустриалния свят се използва за почистване на метали от ръжда.

Тя може да разяде дори стомана, но лигавицата на стените на стомаха съхранява тази отровна течност, за да може да я ангажира с работа – да смели храната ви.

Положението на тялото ни в пространството влияе върху паметта ни. Ако не можете да си спомните дадена информация, която е важна за вас в определен момент, просто се опитайте да заемете позата, в която сте били в онзи момент.

Определени хормони провокират счупването на кости

Друг интересен факт е, че костите ни се чупят, за да поддържат по този начин баланса на минералите в организма. Костите са основата, върху която е построено тялото ни с всичките му мускули и органи. Костите помагат за регулирането на нивото на калция в тялото.

В костите се съдържа фосфор и калций, който е необходим за функционирането на мускулите и нервите. Ако организмът ви изпитва дефицит от този елемент, определени хормони провокират счупване на кост за запълване на запасите от калций.

Мозъкът представлява едва два процента от общата маса на тялото, а в същото време иска двадесет процента от кислорода и калориите. За да поддържат мозъка и постоянно да го снабдяват с необходимите ресурси, денонощно работят три основни артерии.

Ако една от тях блокира или се увреди, клетките на главния мозък започват да умират от недостиг на енергия, която им е необходима за качествено функциониране. Така се получава инсултът.

При жените, след като достигнат петдесет години или малко повече, месечният цикъл приключва. Яйчниците им изработват все по-малко естроген и съвсем малко яйцеклетки. За сравнение в организма на подрастващо момиче се съдържат около 34 000 слаборазвити фоликули, а от тях съзряват само 350 – по един всеки месец.

Повечето космени клетки на тялото ни се задействат при работата на различни функции на тялото ни – от храносмилането до способността ни да чуваме. Например в носа те се грижат за чистотата му, но в студеното време този процес се забавя и така човек хваща хрема.

Не само прозявките, но и смехът и кихането са „заразни”. Когато вие чувате, че някой се смее или киха, мозъкът ви активира определени области, свързани с мимиката на лицето. Сигнали като кихане, прозяване, смях и плач създават здрави социални връзки в малки групи.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати