Пет навика, които съсипват здравето ни

Пет навика, които съсипват здравето ни

Учени от американския център за контрол и профилактика на заболяванията твърдят, че тютюнопушенето, лошото хранене и липсата на физически натоварвания са основните причини за половината смъртни случаи в САЩ.

Скорошно изследване твърди, че никога не е късно да започнем да водим здравословен живот и да се отървем от нездравословните навици.

По време на петгодишно изследване учените са тествали скоростта на ходене на 2000 души, като сред тях е имало и хора, които са спрели цигарите, и такива, които никога не са пушили, както и пушачи.

Резултатите показали, че тези, които са отказали цигарите, се движат много по-бързо от пушачите. Дори в зряла възраст отказването от вредните навици оказва положително влияние върху здравето и по-нататъшния живот.

Пет навика, които съсипват здравето ни

Водещите специалисти посочват пет основни вредни навика, от които трябва да се откажем по-скоро, за да нямаме здравословни проблеми в бъдеще.

Лошото хранене – излишните килограми провокират развитието на много заболявания като диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Освен това намалява сексуалното желание.

Замяната на вредните въглехидрати - бял картоф, бял хляб, бял ориз с полезни - сладък картоф, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, както и отказа от продукти с мазнини и захар, ще поддържа теглото в норма.

Тютюнопушенето и употребата на алкохол влияе негативно върху организма на човек във всяка възраст, но по-възрастните хора, които често пушат и пият, значително увеличават шансовете си за развитие на заболявания.

Действията на много от лекарствата се променят при смесване с алкохол, а тютюнопушенето, както и наднорменото тегло, намалява сексуалното желание.

Синдром на забавените действия – с възрастта хората започват да чувстват, че вече не са в състояние да правят това, което са могли, когато са били по-млади.

Независимо, че физическата активност може да е по-ограничена заради някое заболяване, това съвсем не означава, че мозъчната дейност също трябва да се забави.

Има дейности, които могат да се изпълняват от по-възрастни хора, за да поддържат ума съсредоточен и остър. Такива са кръстословиците, интерактивните игри, членство в клубове и други доброволни социални организации.

Повечето възрастни хора приемат по няколко вида лекарства, затова понякога им е трудно да запомнят кога и в какво количество трябва да ги пият.

В резултат често се обърква приема на лекарства. За да се избегне това объркване, което може неблагоприятно да повлияе върху здравето, трябва да се разработи схема, която да се спазва стриктно.

Слабоподвижният начин на живот влияе зле върху здравето. Съхраняването на физическата активност е много важно за съхраняването на здравето на сърцето, костите и ума.

За някои хора изпълнението на физически упражнения е сложна задача, но има някои хитрости, с помощта на които в ежедневието ще поддържате форма.

Слизайте от автобуса една спирка преди вашата, за да можете да се разходите повече. Програмите като йога, пилатес или танци ще ви помогнат да свалите килограми и могат да се адаптират към всяко ниво на физическа подготовка.

Ако ползата от упражненията за сваляне на килограми не е съвсем доказана, то е доказано положителното им влияние върху здравето като общо, включително и за ума.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати