Тестерите на червила могат да бъдат смъртоносни

Тестерите на червила могат да бъдат смъртоносни

Тестерите на червила могат да бъдат опасни за живота на любителките на козметика. Този извод са направили изследователи от медицинския колеж в Пенсилвания.

В това изследване няма нищо ново и неочаквано. Това, че червилото, което се използва едновременно от стотици жени, не е безопасно от епидемиологична гледна точка, е повече от очевидно.

Но учените са обърнали внимание не на очевидното, а на доказателствата чрез лабораторни тестове. Получените резултати били по-лоши от очакваните.

Станало ясно, че всеки тестер червило съдържа в себе си бактерията E.coli, което значи, че всеки тестер е бил в ръцете на хора, които не са си ги измили след като са ходили до тоалетна.

Тестерите на червила могат да бъдат смъртоносни

Освен E.coli, която предизвиква диария и е крайно опасна за хора с нисък имунитет, много от тестерите били заразени с такива смъртоносни бактерии като стрептококи и стафилококи. Освен това много от тестерите на червилата били носители на вируса на херпеса.

На основание на получените дани учените апелират към жените, които посещават козметични магазини, да отказват да пробват червилата чрез тестерите.

Желанието да придобиете чуствени устни е трудно в домашни условия, а качествената козметика е скъпа, но еднократното безплатно използване на тестер на червило, определено не си заслужава риска, на който ще подложите здравето си.

Освен опасността, която ви дебне ако използвате тестери на червила, трябва да имате предвид, че червилата влияят негативно върху вашите зъби. Те способстват за развитието на кариеси и разрушаването на зъбите.

До този извод са стигнали учени от Бразилия. Опасността от употребата на червило била обяснена с това, че в състава на червилата на повечето световни производители на козметика, влиза веществото парафин.

То се съдържа в много малки количества и сам по себе си парафинът не е опасен за зъбите. Но той има неприятното свойство да залепва към всичко, до което се докосне. Така се залепва и по зъбите, особено по предните, а точно за тях хората полагат най-много грижи.

Залепналият по зъбите парафин е благоприятна среда за натрупване на остатъци храна и размножаване на болестотворни микроорганизми, водещи до появата на кариеси.

За да се премахнат частиците парафин, които са се полепили по зъбите, може да се използва четка и паста за зъби. Но много от частиците се полепват по труднодостъпни места и трябва да се отстраняват чрез професионални хигиенни процедури.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати