Очите преодоляват слепите петна

Очите преодоляват слепите петна
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Един от малкото известни факти за човешките очи е, че те могат да се научат да се адаптират към слепите петна, които се образуват в тях, твърдят офталмолози от Канада.

Някои нарушения на зрението като например глаукома, както и общи заболявания от рода на инсулта могат да доведат до развитие на слепи петна в очите.

По принцип това би трябвало да се отрази толкова зле на зрението, че човек да не може изобщо да вижда. Човешкият организъм обаче има невероятни способности за адаптация.

Мозъкът се адаптира към новите пречки, които са се създали и дори може да успее да унищожи тези слепи петна в очите. Това се осъществява с подтискане на сляпото петно в поразеното око и способността на здравото око да запълва пропуските в зрението.

Очите преодоляват слепите петна

Често хората смятат, че най-добро зрение се счита това, което е с острота 20/20 – това означава разстоянието във футове между субекта и таблицата за проверка на зрението.

Всъщност това се отнася само за нормалното зрение, което е характерно за зрелите организми. Всеки знае как изглежда таблицата за проверка на зрението.

Острота 20/20 означава да можете да видите буквите на втория ред отдолу. Ако успеете да прочетете буквите на последния ред, имате острота на зрението 20/16.

Когато очите започнат да изсъхват, те отделят вода, за да се хидратират. Това може да звучи странно, но това е един от най-интересните факти относно човешките очи.

Сълзите се състоят от три различни компоненти – това са вода, слуз и мазнина. Ако тези три съставни части не са в точни пропорции, очите започват да съхнат. Мозъкът веднага включва слъзните канали, за да се насълзят очите и по този начин да се овлажнят.

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати