Не пушете, ако ви боли главата

Не пушете, ако ви боли главата
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Когато имате често главоболие, не трябва да пренебрегвате това, тъй като тази болка може да е симптом за сериозно заболяване. Със сигурност ще трябва да проверите състоянието на шийния отдел на гръбначния си стълб, а може би и на съдовете в мозъка.

Но ако се окаже, че специалистите не могат да открият при вас никакви неврологични патологии, можете да се опитате да се справите с пристъпите на главоболие със свои сили.

Внимавайте с лекарствата срещу главоболие. Някои от тях имат ехо-ефект, тоест с времето започват самите те да провокират появата на пристъп на главоболие.

Не пийте алкохол, ако ви боли глава. Той действа съдоразширяващо и отпуска, но ефектът е краткотраен и след това главата започва да ви боли още повече.

Не пушете, ако ви боли главата

Ако ви боли главата, не пийте кафе. Ако имате високо кръвно или склонност към атеросклероза, дори една чаша кафе в такъв момент може да ви навреди. Но за хипотониците напротив, две глътки кафе са истинско спасение.

Не пушете, когато ви боли главата. Никотинът предизвиква рязък спазъм на кръвоносните съдове и от това болката ще стане още по-интензивна. При пристъп на главоболие не се глезете с деликатеси. Главоболието може да се провокира от шоколад, бобови култури, ядки, какао, цитрусови плодове, шампанско, пушено месо.

За да ви олекне, не правете абсолютно нищо, а просто легнете, затворете очи и се отпуснете в пълна тишина за половин час. След това си направете масаж на главата с леки поглаждания от челото към тила. Масажирайте от ушите към тила, като се спуснете към шията, която също има нужда от лек масаж.

Проветрете добре стаята, а още по-добре е да излезете на чист въздух. Изкъпете се с топла, но не и гореща вода. Това ще ви помогне да се избавите за малко от болките, които са предизвикани от спазми на мускулите на задната повърхност на главата и шията.

Можете да си направите компрес с горчица на краката – така ще намалите вътречерепното налягане. Ще ви помогне и студеният компрес – той свива кръвоносните съдове и намалява болката.

Завит в кърпа найлонов пакет с кубчета лед се поставя на челото и слепоочията или на тила и се оставя да престои петнадесетина минути. Действа добре и мазането на слепоочията с ментолова мазнина или етерично масло, най-добре цитрус или розмарин.

Една чаша вода може да регулира водния баланс на организма, чието нарушаване често води до главоболие. Хапнете нещо топло – нередовното хранене често води до главоболие. Това вероятно е свързано с колебанията на нивото на кръвната захар.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати