ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Цветята могат да убиват

Цветята могат да убиват

Нина НордНина Норд
Джедай
2k364
Красиво цвете
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Красивите букети, които получавате в знак на внимание или любов, могат да се отразят много зле на вашето здраве, а особено са опасни някои от тях за децата.

Прекрасните цветя могат да предизвикат главоболие, гърчове и дори да убият човек. Децата до шестгодишна възраст са особено уязвими, защото лесно стават жертва на токсини, отделяни от растенията. Много опасно е когато детето реши да опита какво е на вкус цветето, тъй като хлапетата изучават света най-вече с ръчичките и устата си.

Нарцисът не е сред най-невинните цветя. Веселият жълт и бял предвестник на пролетта има средна степен на токсичност. Особено отровни са луковиците на растението, които могат да се сбъркат с малки глави лук

При отравяне се наблюдава гадене, повръщане, гърчове и силно разстройство. Необходимо е веднага да се потърси лекарска помощ – така е във всички случаи на подозрения в отравяне от растения.

Рододендрон, както и азалия, са много красиви, но опитате ли какви са цветята им на вкус, ще получите повишено слюноотделяне, чувство за боцкане по вашата кожа, забавяне на сърдечния ритъм и пъврещане.

Нарцис

Фикусът във всичките му разновидности съдържа млечен сок, който е силно токсичен. Съществуват около 800 вида фикуси във вид на дървета, храсти и лиани, като някои разновидности могат да достигнат над десет метра височина.

Олеандърът, който е едно от най-красивите растения, е изцяло токсичен. Дори ако вдишате дим от изгорен олеандър може да е фатално за вас. Една-две глътки вода от съд, в който за малко е имало олеандър, забавя или рязко ускорява сърдечния ритъм.

Хризантемите са отровни, но не силно. Най-голямо съдържание на отрова има в цветовете, но единственото, което те причиняват, е лек кожен обрив. Антуриум, който е изключително красиво цвете с червения си цвят и белия си „език”, който излиза от средата му, е силно токсичен.

При поглъщане на късче от цвят на антуриум може да предизвика изчезване на гласа и затруднено преглъщане. Изцяло отровна е момината сълза – тя предизвиква гадене, повръщане, болки в корема, гърчове и разстройство, забавя сърдечния ритъм.

Хортензията е едно от най-красивите украшения на градината. Тя може да предизвика силни болки в стомаха, повръщане и прекомерно потене. При особено тежки случаи се стига до кома.

Глициния, която е невероятно красива, е силно токсична. Симптоми на отравянето са гадене, повръщане и гърчове, както и разстройство. Необходима е намеса на лекар и предписване на лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Рози
Рози
04.03.2014 08:21
Ужас!!! То бива, бива простотии, ама чак пък толкова...
1
0
вира
вира
06.08.2013 21:44
Все по-вече се изумявам от тези статии.Чета заглавието-интересно, отвориш ли-ПАДАШ!Такива глупости в почти всяка една публикация,даже мисля че са плод на един мозък.Все се заричам да не ги отварям, и все-взема че отворя поредната ПРОСТОТИЯ.Олеандъра последно,забавя или рязко ускорява сърдечния ритъм?Това в случай че някой реши да си го ускори или забави.
1
1
Ани
Ани
04.08.2013 23:52
Аз редовно си пия вода от олеандър и вече съм привикнала.Само ставам леко...отровна ха ха.Малоумна статия.Кой ще тръгна да яде цветя или да пие водата от вазата.Не вярвам и ,че малко дете ще заръфа с апетит някоя хортензия,че и ще я изяде.Виж от колбасите по магазините със сигурност ще се натровите.Бавно но сигурно.
1
0