Митове и факти за кариеса

Митове и факти за кариеса

Сред най-разпространените митове за кариеса е, че той се причинява от ядене на бонбони и близалки. Всъщност причината е в киселината, която се изработва от бактериите в устата.

Те се хранят с въглехидрати, а също така и със захар. Оризът, картофите, хлябът и плодовете също съдържат въглехидрати. Когато консумирате храна със съдържание на въглехидрати, бактериите се активират и отделят киселина, която разяжда зъба.

Когато това стане, бактериите си намират скришно местенце, където няма да ги достигне четката за зъби или конецът за зъби. Там продължават да поглъщат въглехидрати, да отделят киселина и да се грижат за възникването на кариеса ви.

Той обаче не се причинява от количеството погълнати въглехидрати, а от времето, през което зъбите ви са подложени на въздействието им. Ако изядете много въглехидрати на обяд, това е едно голямо въздействие.

Но ако през целия ден пиете подсладени напитки, това е постоянно въздействие, което е доста по-опасно за зъбите от въглехидратния обяд.

Според много хора киселите продукти като лимоните, цитрусовите сокове и безалкохолни напитки причиняват кариес. Това не е така, те просто разрушават емайла на зъбите.

Киселините предизвикват ерозия на емайла, който защитава зъбите и по този начин ги правят по-слаби. Когато загубите защитата на емайла си и оголите дентина, зъбът е подложен на голям риск от кариес.

Митове и факти за кариеса

Мит е, че пломбите трябва да се сменят – ако те не се разрушат от кариес или друго разрушение на зъба под тях, могат да останат в устата ви цял живот. Един от най-големите митове за кариеса е, че ако се появи в устата ви, вие ще разберете за това.

Малкият кариес минава без симптоми. Болката, която свързваме с кариес, възниква, когато той вече се е развил достатъчно и е увредил нерва. Редовно посещавайте стоматолог, за да не се превърне кариесът ви в по-сериозен проблем.

Истина е обаче, че кариесът възниква там, където не чистите редовно с четка и конец за зъби. Почиствайте редовно междузъбното си пространство, за да намалите риска от възникване на кариес.

Скърцането със зъби, предизвикано най-вече от стрес и вълнение, води до отчупване на малки парченца от тях. Постепенно това води и до развитие на кариес.

Абсолютен мит е, че ако имате чувствителни зъби, значи имате и много кариеси. Но е истина, че кариесът може да предизвика прекомерна чувствителност на зъбите.

Мит е, че кариесът на млечните зъби не трябва да се лекува, защото те ще паднат. Преди това да стане обаче, кариесът може да предизвика сериозни болки, въпреки че е само в млечните зъбки.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Теодора
Теодора
03.06.2013 11:39
Що за противоречия: яденето на бонбони и близалки не причинява кариес...бактериите се хранят с въглехидрати и захар!!! Ми близалките какво са, както и разни гризалки или вафлички??? Ако някой ми го обясни, благодаря!
0
0