Най-честите грешки при първа помощ

Първа Помощ

Представете си, че вървите из гората, и ви ухапе змия. Какво ще направите? Вероятно сте виждали как във филмите героят разрязва ухапаното място, изсмуква отровата и превързва крайника.

Този метод обаче е подходящ само за филмите. Абсолютен мит е, че трябва да се разрязва ухапаното от змия място. Най-безопасното, което можете да направите, е да завържете мястото с чист бинт или кърпа и веднага да отидете в болница при токсиколог.

Разрязването на ухапаното място може да повреди сериозно сухожилията и нервите, както и артериите, а освен това увеличава риска от инфекции. Стягането на крайника е опасно, тъй като може да спре кръвообращението и това да приключи с ампутация.

Грешка е да се маже изгорено с масло. По този начин само ще увеличите риска от инфекции, което ще усложни лечението на изгореното място впоследствие.

Змия

Леко промийте изгореното с хладка вода. Ако изгореното е на чувствителна част на тялото, например лицето, или пък са се появили мехури, веднага отидете на лекар, без да пукате мехурите. Повърхността на изгореното трябва да е чиста и да бъде покрита с нещо, без то да допира изгореното.

Пиенето на прясно мляко при съмнение за отравяне може да доведе до фатални последици. При поглъщане на мазнини някои отрови могат по-лесно да се разтворят в тях и оттам – в кръвта. Опитите за повръщане също не винаги са удачни – ако сте погълнали киселина, на излизане тя ще изгори всичко отново. При съмнения за отравяне веднага потърсете лекарска помощ.

Грешка е да се мисли, че при разтягане, изкълчване или счупване до болното място трябва да се допре нещо топло. Топлината дава напълно противоположен на желания ефект – тя провокира подуване и забавя заздравяването.

Правилно е веднага да се допре нещо студено до мястото – например торбичка с лед, която да предотвратява прекия контакт с кожата. Грешка, която понякога завършва фатално за този, на когото помагате, е да се премести човек, пострадал при автомобилна катастрофа.

Човек, който има травма на гръбначния мозък може и да не изглежда сериозно пострадал, но ако се опитате да измъкнете заклещения в смачкана кола човек или просто рязко свалите каската от бутнат моторист, това може да доведе до парализа и дори до смърт.

Ако няма опасност от избухване на колата, изчакайте докато пристигне лекарска помощ. Грешка е да търкате окото на някого, ако вътре е попаднало нещо. Търкането води единствено до повреждане на очите и поява на микроразкъсвания.

Много по-правилно е да изплакнете окото с хладка вода. Ако крайниците на някого са измръзнали, никога не ги поливайте с гореща вода – това е голяма грешка. Горещата вода може само да повреди допълнително измръзналите крайници. Най-добрият вариант е да използвате суха топлина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати