Здравето на жената зависи от съня

Здравето на жената зависи от съня

Нормалният сън играе много важна роля за здравето на жената. Представителките на нежния пол могат ад се сблъскат с редица проблеми, които нарушават съня й.

Жените имат нужда от не по-малко то седем часа сън на денонощие. Сънят на жените и мъжете е много различен. Като цяло дамите спят повече от мъжете, по-рано си лягат и по-рано заспиват.

Сънят на жените не е толкова дълбок като мъжкия, и много по-често се прекъсва. Затова жените често се чувстват изтощени дори след като са спали много часове.

Жените често се чувстват уморени и не достатъчно отпочинали. Това се отразява и на физическото, и на психическото им здраве. Дамите често се оплакват от пълна липса на жизнени сили и енергия.

Здравето на жената зависи от съня

Съществуват различни фактори, които са в състояние да окажат влияние върху женския сън. Някои от тях се променят с времето. Например прекомерната сънливост е характерна за жените между дведесет и тридесет години.

В по-зряла възраст жените се адаптират лесно към периодите на загуба на съня. Най-разпространените фактори на риск, които нарушават съня на жените, са стрес, депресия, болести, лекарства, промяна във физическото състояние или хормоналния статус.

Милиони жени по света страдат от разстройства на съня. Най-често срещаните са безсъние, сънна апнея, хъркане и синдромът на неспокойните крака.

Безсънието се диагностицира, когато човек страда от трудности при заспиването, през цялото време се буди и се чувства като пребит. Безсънието се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Безсънието при младите жени се дължи обикновено на стрес, депресия, тревога, лекарства, а при дамите в по-зряла възраст – на болести на вътрешните органи и нервната система.

Сънната апнея представлява спиране на дишането по време на сън, предизвикано от отпускането на меките тъкани на носоглътката и нарушаване на преминаването на въздуха през горните дихателни пътища.

Хъркането възниква когато въздушният пътук кара тъканите на носоглътката да вибрират. Силното хъркане е тревожен симптом, който е характерен за сънната апнея.

Синдромът на неспокойните крака се проявява в това, че човек постоянно иска да мърда краката си. Това се засилва през нощта, докато човек спи. При жените този синдром се среща два пъти по-често, отколкото при мъжете и може да наруши сериозно съня.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати