ezine.bg»Статии»Здраве»Ензимите – природен енергетик

Ензимите – природен енергетик

РалицаРалица
Новак
15836
Ензимите – природен енергетик
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Ензимите са вещества, които се образуват естествено във всички живи същества, включително и в човешкото тяло. Те са изключително важни за човека. Изследователи са идентифицирали повече от 3 000 различни екземпляра в нашето тяло.

Способността на организма да функционира, да се възстановява след нараняване и да се съпротивлява на болестите е директно свързана със силата и количеството на нашите ензими. Ето защо липсата на ензими може да бъде толкова унищожителна.

Всички животворни процеси се състоят от комплекс серии химически реакции, наречени метаболизъм. А ензимите са катализаторът, които прави метаболизма възможен.

Ензимите – природен енергетик

Катализаторът е вещество, което правокира химическа реакция. Ефективността на ензимите силно се влияе от околната среда. Фактори като киселинност, алкалност, концентрация на инхибитори и субстрати могат да повлияят върху дейността на даден ензим.

Зарядно устройство за батериите на тялото

Ензимите – природен енергетик

Нищо не може да се извърши в тялото без енергия, а енергия не може да бъде използвана или произведена без ензими. Клетките взимат енергия от протеините, въглехидратите и мазнините, които ядем. Те правят това с помощта на ензимите. Тялото се нуждае от ензими не само за да смила и абсорбира това, което ядем и да се зарежда с „гориво”, но също така и за да задвижи нервната система.

Функционирането на нервната система се регулира от различни невропредаватели. Те от своя страна се произвеждат в мозъка посредством действието на ензими върху предшестващите аминокиселини.

От къде взимаме ензими?

Обикновено храната е приоритетният източник на ензими. Загряването при готвене може да разруши тези жизнени субстанции, също както и облъчването на храната, складирането, обработването, замразяването, изсушаването и използването на добавки. При тези третирания нивото на ензими в храните силно намалява. Отговор могат да дадат суровите плодове и зеленчуци, които са заредени с активни ензими, смята специалистът по хранене Антъни Кочоук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати