ezine.bg»Статии»Здраве»Паническа атака

Паническа атака

Нина НордНина Норд
Джедай
2k352
Паническа атака
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Пролетта е време за романтика, но и за депресия, а това е предпоставка за паническа атака. Ако някога сте усещали внезапно сърцебиене, безпричинно изпотяване, побиване на тръпки, плашещо чувство за недостиг на въздух, вие сте били жертва на паническа атака.

Тя се характеризира също така с болки в гърдите, безпричинен световъртеж, почти до припадък, усещане за нереалност на всичко, което се случва, внезапен страх от смъртта, страх от полудяване или извършване на неконтролируема постъпка.

Ако едновременно са се проявили поне четири от тези сиптома, ви побиват тръпки не от настинка или грип, а от паническа атака, която се проявява без причинител на стресово състояние.

Тя продължава то пет минути до половин час. Паническата атака е интензивно и внезапно изхвърляне на голямо количество адреналин в кръвта.

Паническа атака

Като правило това е нормалната реакция спрямо стрес. Но ако тези симптоми се проявяват без видими причини – например в метрото, в асансьора или докато шофирате, това означа, че надбъбречните ви жлези са си дали почивка за няколко минути.

Вие трябва да разберете защо се случва така. Основна причина за паническата атака е натрупано нервно напрежение, което вашето несъзнателно аз решава да свали по този радикален начин.

Тежък ден, проблеми в работата, проблеми вкъщи... Ако можете да си позволите да изпуснете напрежението, като поплачете, не ви застрашават паническите атаки.

Но ако сте сдържани и не проявявате емоциите си сред хора, а животът ви е изпълнен с проблеми и стрес, то пристъпите на паническа атака са реална заплаха за вас.

Паническата атака не означава здравословен проблем. Освен това паническата атака е начин да се избавите от нервно напрежение. Най-важното е да откриете проблема и да го отстраните.

Ако паническата атака ви сполети в неочаквано място, запомнете тази проста схема на действие, която ще ви върне бързо към нормалното ви състояние: седнете, вдишайте дълбоко четири пъти и станете бавно. Ако паническите атаки ви сполетяват често, потърсете помощта на психотерапевт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Григор
Григор
28.04.2014 23:20
Здравейте и благодаря за хубавия материал по темата за паническите атаки! От няколко години имам подобни пристъпи със задушаване и до съвсем скоро нямах представа колко много хора имат подобни оплаквания.
Първоначално разбира се помислих че съм болен от какво ли не и бях на изследвания, но навсякъде казват, че съм напълно здрав. Самия факт че до сега нищо сериозно не ми се е случило показва, че тези пристъпи на страх не са реален физически проблем, но страха си е страх и само хора, които преживяват същото могат да разберат за какво става въпрос.
Много искам тези атаки да престанат и същевременно съчувствам на „колегите” имащи ПА, защото усещането е много неприятно. В последно време попаднах на една книга, която лично на мен много ми помага и ми дава сили, защото нещата са обяснени научно и същевременно от гледна точка на вярата на човек, защото според мен и това има отношение. Книгата е на Д. Авдеев и К. Невярович и се казва „Нервност и неврози”. Там са обяснени много подобни случаи и са дадени съвсем простички конкретни препоръки, как човек да подобри положението си.
Много се надявам да помогна и на други хора в моето положение. Бъдете силни и не губете надежда : ) Живота е прекрасен : )
0
0