Полза и опасности на хлора

Полза и опасности на хлора

Хлорът поддържа баланс между еритроцитите и плазмата, кръвта и тъканите на организма, а също така е отговорен и за водния баланс на тялото.

Ако този баланс е нарушен, се появяват отоци. Съвместно с калия и натрия хлорът осигурява нормална водно-солева обмяна и може да премахва отоци от различен произход.

Съотношението между тези три елемента трябва да е балансирано, тъй като те поддържат нормалното осмично налягане на междуклетъчната течност.

Киселинно-основният дисбаланс, който може да възникне след нарушаване на равновесието на тези елементи, предизвиква различни сериозни заболявания.

Хлорът е важен за нормалното храносмилане, тъй като участва в образуването на солна киселина, която е основен компонент на стомашния сок.

При някои заболявания на стомашно-чревния тракт, които се съпровождат с възпаления, нивото на хлор в организма намалява. Хлорът подобрява работата на черния дроб и помага на тъканите да се освободят от шлаки.

Хлорът изхвърля въглеродния двуокис от организма. Хлорът е необходим на мускулите и ставите. Дефицит на хлор се усеща в случай на обезводняване.

Ако недостигът на хлор е умерен, човек чувства сънливост и вялост, има проблреми с паметта и мускулния тонус, губи способността да различава вкуса на продуктите.

Понякога липсата на хлор води до поразяване на кожата, падане на зъби и коса. Острият дефицит на хлор води до кома и може да завърши със смърт, ако навреме не се възстанови баланса му.

Излишъкът на хлор е още по-опасен от дефицита му. Това може да се случи най-вече при работа с химикали. При вдишване на хлор човек може да умре от химическото изгаряне, което предизвиква спиране на дихателния център в главния мозък и спиране на дишането.

Излишъкът на хлор може да доведе до натрупване на вода в тъканите на организма и към рязко повишаване на кръвното налягане. При рязък скок на количеството хлор в тялото настъпва парене на очите и кашлица, сълзи и главоболие.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
17.09.2019 16:25
Ако авторът е учил химия, то той ще знае че хлорът е силно отровен при вдишване.
1
0
глория клойбер
глория клойбер
22.03.2014 22:47
Пълна глупост е тази статия.Дори с елементарни познания по химия, човек би разбрал, че е пълна дезимфорация.Моля, автора да си вземе една кофа с хлор и да се маже за здраве, пардон, зада си регулира водния баланс.
3
4