Как да изгоним депресията

Как да изгоним депресията

Над двадесет процента от населението на развитите страни страда от депресия. За съжаление много хора не възприемат депресията като сериозно заболяване.

То обаче води до трагични последствия, сред които и завършване на живота със самоубийство. Депресията е заболяване на целия организъм. Тя рязко понижава качеството на живота и трудоспособността.

Депресиите са разнообразни. Това зависи от формата на заболяването. При депресия човек винаги изпитва чувство на угнетеност, безнадеждност и безпомощност.

Той вини себе си за всичките си проблеми, губи интерес към външната активност. Той е напрегнат и постоянно е в очакване да му се случи някаква беда.

Как да изгоним депресията

Повишава се раздразнителността, намалява уверенността в собствените сили. Човек губи интерес към живота и към всичките му удоволствия. Психическата и двигателната му активност намалява.

Към физическите прояви на това заболяване може да се отнесе слабостта, усещането за хронична умора, намаляване на апетита и на сексуалното влечение.

Но понякога се случва обратното и човек постоянно иска да яде и да спи. Това говори за психосоматичната природа на депресията. Някои хора страдат от нарушаване на мисленето.

В никакъв случай не взимайте лекарства, без да са предписани от специалист, ако сте изпаднали в депресия. Добре е да посещавате психотерапевт до преминаване на симптомите.

Не оставайте сами, когато усеащате, че ще изпаднете в депресия. Споделете проблемите си с приятели, излизайте редовно навън, не си позволявайте да се заседявате вкъщи.

Намерете начин да усетите красотата на живота и си вземете домашен любимец. Грижите за него ще ви отвлекат от собствените ви проблеми, а той ще ви се отблагодари с любов и нежност.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимка
Анонимка
27.04.2015 19:44
Хубаво написана статия обаче ще е по-добре да има начини на лекуване за различните депресии.
:)
0
0