ezine.bg»Статии»Здраве»Защо липсата на спорт води до сърдечни болести?

Защо липсата на спорт води до сърдечни болести?

РалицаРалица
Новак
15837
Защо липсата на спорт води до сърдечни болести?
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Хората, които отказват да спортуват, подлагат себе си на огромна опасност да развият сърдечна болест.

Основни причини

Исхемичната болест е вследствие от натрупване на мастни отлагания и холестерол в артериите, които доставят кръв на сърцето. Ето защо, за да се предпазим от коварните заболявания на сърдечно-съдовата система, трябва редовно да правим упражнения. Спортът е изключително ползотворен и за хора, които се възстановяват от инфаркти.

Сърдечните болести са основна причина за високата смъртност при мъжете и жените от цял свят. Комбинирането на спорт с други съществено важни промени за вашето здраве като например преминаването към правилно хранене и спиране на тютюнопушенето може значително да подобри шансовете за избягване на сериозни сърдечни проблеми.

Вторични причини

Запушените артерии са резултат както от липсата на пълноценно физическо натоварване, така и от затлъстяване, диабет, ниски нива на добрия холестерол. Инсулиновата резистентност е често срещан страничен ефект при застаряването на населението, който се подсилва от липсата на движение. Активното движение може да ви предпази от бъдещо развитие на диабет. Освен това спортът дават доказано добри резултати и при подобряване на умствените способности, успешно премахват стреса, който от своя страна също е основна причина за много сърдечни заболявания.

Защо липсата на спорт води до сърдечни болести?

Аеробиката помага за поддържането на здравословно кръвно налягане. Учени от САЩ твърдят, че липсата на упражнения е дори по-опасна от неправилното хранене.

Решения

От Американската сърдечна асоциация препоръчват да се извършват умерени до натоварени упражнения в продължение на поне 30 минути през ден. Ходенето е прекрасна форма на раздвижване, която в същото време значително намалява риска от сърдечни заболявания. Ежедневни упражнения като например изкачване на стълби, градинарство и домашна работа също подобряват състоянието на сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати