Затлъстяването е враг на ставите

Затлъстяване
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Най-често опорно-двигателния апарат страда от артроза, което представлява дегенеративно изменение на ставите. То идва, за да ни напомни, че ставите са започнали да се износват и да стареят, но това в никакъв случай не е обвързано с възрастта ни.

А с много други причини, като претоварване, нарушения в обменните процеси, смущения в имунната система, някои видове заболявания. Наднорменото тегло също повишава чувствително риска от поява и развитие на артроза, най-вече за коленните и тазобедрените стави.

Те са тези, които поемат най-голямо натоварване. Например при хора с наднормено тегло, поразяването на коленните стави е с четири пъти повече, отколкото на хората с нормално тегло.

Понякога може да става въпрос и за вторични артрози, като например посттравматични. Те се получават, когато някакво счупване предизвиква вътреставно счупване, а то от своя страна с времето води до износване на ставата.

Затлъстяване

Освен това и наследствената предразположеност също е от значение, както и всекидневните температурни колебания, които се получават при миене на чинии на ръка, пране на ръка и т.н.

Нежната половина на човечеството боледува много по-често от артроза, отколкото мъжката. Това се обяснява до известна степен с хормоналния фон и промените в него.

Един от първите признаци, които са сериозен признак за развитие на артроза е дискомфорт при натоварване. Ако след като цял ден ставите са били "раздвижени" и вечер при покой се усети болка, то това наистина е тревожен признак. С развитието на болестта болките в ставите се появяват все по-често дори при незначителни натоварвания.

Можете да определите състоянието на хрущяла като сложите ръка на коляното и леко го раздвижите. Ако чуете странен звук като ходене по сняг, то все още може да се стигне до ефективно лечение, но в по-напреднал може да се стигне дори до хирургическа намеса, за да се постави изкуствена става.

Други тревожни признаци на атрозната болест са сутрешната скованост, която трае около половин час и изчезва от самосебе си. Също така може да забележите подпухване на ставата, съпроводено с "горене" на мястото, което е и топло на пипане.

За да избегнем това заболяване трябва да балансираме внимателно моментите на натоварване и почивка. Изключително полезна е физкултурата, включваща всякакви упражнения, но те трябва да са съобразени със състоянието на тялото, особено ако човека вече има проблеми с опорно-двигателния апарат.

Най-ефикасни за профилактика на артроза са каране на велотренажор и плуване, но е необходимо и те да се подбират много индивидуално.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати