ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Микроинфарктът дебне зад бронхита

Микроинфарктът дебне зад бронхита

Микроинфаркт

Всеки пети човек, който страда от исхемична болест на сърцето, не подозира, че вече е прекарал инфаркт. Това показва последната статистика.

За инфаркта обикновено болният разбира от лекарите, когато попадне в лечебно заведение или по време на медицински преглед, след като му бъде направена кардиограма.

Човек, който дори само веднъж в живота си е изпитал подобна болка в сърцето, няма да я сбърка с нищо друго, смятат кардиолозите.

Болката е силна, стягаща, понякога тя рефлектира в рамото, ръката или в областта на слънчевия сплит, в тила и дори в зъбите. Ако тя продължи повече от 20 минути, това означава, че сърдечният мускул вече е получил увреждане.

Много хора търпят болката с надеждата, че тя скоро ще изчезне. При появата на стенокардна болка трябва да се извършват колкото се може по-малко движения. Незабавно трябва да се приеме таблетка нитроглицерин.

Бронхит

Има категория хора, които по време на сърдечния пристъп не чувстват болка. За тях лекарите казват, че това са хора, чийто праг на болка е по-висок, т.е. страдащите от захарен диабет, хората над 65 години и тези, които са с някакво увреждане в нервната система.

Освен това, инфарктът умее добре да се маскира. Той може да прилича на пристъп на силен задух или хроничен бронхит. Обикновено след инфаркт леко се повишава температурата, която съчетана със задух, създава впечатлението за лека настинка.

Инфарктът може да протече и подобно на стомашно-чревно заболяване или натравяне. При поражение на артерията, достигаща до диафрагмата, болките при микроинфаркт възникват именно там - в стомаха.

Рейтинг

5 4
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати