ezine.bg»Статии»Здраве»Честото миене уврежда зъбите

Честото миене уврежда зъбите

Честото миене уврежда зъбите

Има старинна поговорка, че лошият дъх е най-добрият помощник да се отървете от нежелани гости и приятели. Съвременните хора обаче имат много приятели, защото често мият зъбите си.

Не винаги обаче хората знаят как да измият зъбите си правилно. Прекаленото увличане по зъбната хигиена може да влоши здравето им, вместо да го подобри.

Това се отнася най-вече до образуването на кариеси, но може да се стигне и до драстично влошаване, което да доведе до загуба на зъби. Според много стоматолози трябва да чистим зъбите си поне два пъти дневно, а най-добре – след всяко хранене.

Това е правилно, ако се взимат предвид остатъците от храна, които са заседнали между зъбите. Но се оказва, че хората, и особено децата от пет до десет години не трябва да мият зъбите си след всяко хранене.

Честото миене уврежда зъбите

Причината е в това, че киселинността на храната и напитките размеква зъбния емайл. Ако веднага след ядене или пиене изчистите зъбите си, това ще отстрани микроскопични части от емайла и ще направи зъбите ви уязвими към кариес.

Всъщност заседналата между зъбите храна не уврежда зъбите толкова, колкото четката за зъби, която изстъргва защитния слой, който е върху зъбите.

Най-правилно е чистенето на зъбите след хранене да става с конец за зъби и това е по-важно от чистенето с четка. Конецът за зъби не отстранява защитния слой, а само отстранява парчетата храна.

Не е лошо да почиствате зъбите си два пъти дневно и това дори да е след хранене. Просто трябва да изчакате поне десетина минути, преди да ги измиете, за да не позволите на четката да унищожи защитния слой.

Така зъбите ви ще успеят да се възстановят след киселинните разрушения, които са нанесени от храната и напитките върху емайла на зъбите ви. А най-добре е да го направите преди хранене.

След хранене пък използвайте конеца за зъби. Когато използвате четка за зъби, изберете възможно най-меката и отделяйте повече внимание на венците, отколкото на зъбите, като по този начин правите масаж и на зъбите. Не забравяйте и водата за уста.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати