ezine.bg»Статии»Здраве»Течният сапун не убива бактериите по ръцете

Течният сапун не убива бактериите по ръцете

Течният сапун не убива бактериите по ръцете

Течните сапуни увеличават риска от инфекциозни заболявания, категорични са американски изследователи. След куп проучвания се оказва, че измиващото средство не само не премахва бактериите, но и предразполага организма към зарази.

Ползата от течния сапун далеч не е толкова голяма, колкото се смяташе досега. Янките твърдят, че той може да бъде източник на бактерии и потенциална заплаха за здравето.

Специалистите предупреждават, че рискът от заразяване с инфекции дори става по-голям, когато си измиете ръцете с течен сапун.

Когато учените направили експеримент с различни сапуни, се оказало, че броят на вредни микроорганизми по повърхността на ръце, мини с течен сапун, се увеличил средно 26 пъти.

Преди време вестник "New York Times" финансира изследване за безопасността на твърдия сапун и сравнението му с течния. В изследването отделните сапуни са били покрити с бактерии E.coli и P. aeruginosa в концентрация 70 пъти по-висока, отколкото те присъстват на повърхността на необработен сапун.

Накарали участниците в експеримента да си измият ръцете с този сапун. По ръцете на нито един от тях не са били открити тестваните бактерии.

Това е достатъчно, за да си извадим извода, че при правилно миене на ръцете, тоест добро втриване в продължение най-малко на 20 секунди, твърдият сапун е изключително ефективен по отношение на бактериите, катгорични са изследователи.

Още по-стряскаща е ситуацията, ако си миете ръцете в обществена тоалетна. По ръцете може да имате повече микроби след измиването им там, отколкото преди те да бъдат измити.

Приблизително 25% от проби на течен сапун, събирани от обществените тоалетни в пет града в САЩ, съдържат нездравословни нива на хетеротрофни и колиформени бактерии.

Обществените тоалетни са били категоризирани от офиси, здравни центрове, ресторанти и магазини. Обществени тоалетни, в които има запечатани патрони със заместители на сапун са по-малко опасни от тези с презареждащи се контейнери.

Микробите от обществената тоалетна може да влязат в организма и през порязвания на кожата и други наранявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати